Pęczak ze szpinakiem, grzybami i suszonymi pomidorami

Pęczak ze szpinakiem, grzybami i suszonymi pomidorami

Ocena: ★

8 Ocen

portions

Ilość porcji: 2

Pęczak ze szpinakiem, grzybami i suszonymi pomidorami, a w skrócie po prostu pęczotto tudzież kaszotto. Nietypowe polskie danie przygotowane na typowy sposób włoskiego risotto. Równocześnie Pęczak ze szpinakiem, grzybami i suszonymi pomidorami to dość sycący obiad. Pamiętaj jednak aby nie jadać grzybowych dań częściej niż 2 razy w tygodniu!

 

Składniki:

  • Pęczak 1 szklanka
  • Cebula 2 sztuki
  • Czosnek 3 ząbki
  • Bulion warzywny 0,5 litra
  • Białe wino 50 ml
  • Szpinak świeży 200 g
  • Grzyby suszone 20 g (duża garść)
  • Suszone pomidory 5-6 kawałków
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki
  • Parmezan 2 łyżki
  • Masło klarowane 1 łyżka
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

A oto przepis na pęczotto ze szpinakiem, grzybami i suszonymi pomidorami

 

  1. Grzyby namoczyć we wrzątku przez co najmniej 30 minut.
  2. Namoczone grzyby odcedzić i drobno pokroić (nie wylewać wody!)
  3. Cebule oraz pomidory pokroić na małą kostkę.
  4. Wodę z moczenia grzybów dodać do bulionu i podgrzać.
  5. W rondelku na oliwie z oliwek podsmażyć cebule i grzyby
  6. Gdy cebula się zeszkli, dodać wyciśnięte ząbki czosnku i pokrojone pomidory.
  7. Smażyć chwilę (około minutę) i dodać kaszę przepłukaną w zimnej wodzie.
  8. Wymieszać aby kasza „oblepiła się” wszystkim składnikami - wlać białe wino, dusić energicznie mieszając.
  9. Gdy pęczak wchłonie płyn, dodać łyżkę wazową gorącego bulionu i dalej mieszać.
  10. Gdy kasza wchłonie poprzednią porcję płynu dodać kolejną łyżkę wazową bulionu
  11. Gdy zostanie połowa objętości bulionu, dodać szpinak.
  12. Potem ponownie dolewać bulion (ciągle mieszając pęczotto), aż do wykończenia płynu
  13. Gdy bulion się skończy, a kasza będzie ugotowana doprawić solą i pieprzem.
  14. Zdjąć z ognia, dodać dwie łyżki parmezanu i łyżkę zimnego masła - wymieszać (masło zatrzyma proces gotowania)

Posypać parmezanem i na stół!

 

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy