Polecamy dzisiaj:

Klasyczna sałatka jarzynowa

Pęczak ze szpinakiem, grzybami i suszonymi pomidorami

print Drukuj
Pęczak ze szpinakiem, grzybami i suszonymi pomidorami

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 2
Ocena:
4.4

7 ocen

Pęczak ze szpinakiem, grzybami i suszonymi pomidorami, a w skrócie po prostu pęczotto tudzież kaszotto. Nietypowe polskie danie przygotowane na typowy sposób włoskiego risotto. Równocześnie Pęczak ze szpinakiem, grzybami i suszonymi pomidorami to dość sycący obiad. Pamiętaj jednak aby nie jadać grzybowych dań częściej niż 2 razy w tygodniu!

 

składniki
  • Pęczak 1 szklanka
  • Cebula 2 sztuki
  • Czosnek 3 ząbki
  • Bulion warzywny 0,5 litra
  • Białe wino 50 ml
  • Szpinak świeży 200 g
  • Grzyby suszone 20 g (duża garść)
  • Suszone pomidory 5-6 kawałków
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki
  • Parmezan 2 łyżki
  • Masło klarowane 1 łyżka
  • Sól, pieprz
sposób przygotowania

A oto przepis na pęczotto ze szpinakiem, grzybami i suszonymi pomidorami

 

  1. Grzyby namoczyć we wrzątku przez co najmniej 30 minut.
  2. Namoczone grzyby odcedzić i drobno pokroić (nie wylewać wody!)
  3. Cebule oraz pomidory pokroić na małą kostkę.
  4. Wodę z moczenia grzybów dodać do bulionu i podgrzać.
  5. W rondelku na oliwie z oliwek podsmażyć cebule i grzyby
  6. Gdy cebula się zeszkli, dodać wyciśnięte ząbki czosnku i pokrojone pomidory.
  7. Smażyć chwilę (około minutę) i dodać kaszę przepłukaną w zimnej wodzie.
  8. Wymieszać aby kasza „oblepiła się” wszystkim składnikami - wlać białe wino, dusić energicznie mieszając.
  9. Gdy pęczak wchłonie płyn, dodać łyżkę wazową gorącego bulionu i dalej mieszać.
  10. Gdy kasza wchłonie poprzednią porcję płynu dodać kolejną łyżkę wazową bulionu
  11. Gdy zostanie połowa objętości bulionu, dodać szpinak.
  12. Potem ponownie dolewać bulion (ciągle mieszając pęczotto), aż do wykończenia płynu
  13. Gdy bulion się skończy, a kasza będzie ugotowana doprawić solą i pieprzem.
  14. Zdjąć z ognia, dodać dwie łyżki parmezanu i łyżkę zimnego masła - wymieszać (masło zatrzyma proces gotowania)

Posypać parmezanem i na stół!

 

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!