Pęczotto z grzybami z zielonym groszkiem

Pęczotto z grzybami z zielonym groszkiem

Ocena: ★

3 Ocen

portions

Ilość porcji: 2

Pęczotto z grzybami z zielonym groszkiem to polska wersja tradycyjnego włoskiego dania czyli risotto. Dietetyczna przewaga polskiego pęczotto z grzybami z zielonym groszkiem to zamiana białego ryżu na gruboziarnistą kaszę czyli na pęczak. Pęczak dostarcza węglowodanów złożonych, które powinny stanowić podstawę naszego dziennego jadłospisu,

Składniki:

  • Pęczak 3/4 szklanki
  • Białe wino wytrawne 3/4 szklanki
  • Bulion warzywny
  • Zielony groszek mrożony 1/2 szklanki
  • Grzyby 250g
  • Tymianek (świeży)
  • Oregano łyżeczka
  • Orzechy włoskie garść
  • Cebula 1/2 sztuki Czosnek 1 ząbek
  • Sól i pieprz
  • Olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

Aby przygotować pęczotto z grzybami z zielonym groszkiem należy:

 

  1. Kasze przepłukać pod bieżącą wodą, następnie pozostawić na sicie aby woda odciekła
  2. W garnku na grubym dnie podsmażyć czosnek na łyżce oleju rzepakowego - po jego zrumienieniu wyjąć z garnka
  3. Na rozgrzany olej dodać posiekaną cebulę, mrożone grzyby, a po chwili przepłukana kaszę - podsmażyć cały czas mieszając
  4. Po paru minutach zalać wytrawnym winem
  5. Kiedy wino całkowicie odparuje do kaszy dodawać wywar po łyżce wazowej
  6. Kiedy kasza wchłonie wywar, dodać kolejną - czynność powtarzać do momentu aż kasza będzie ugotowana al dente
  7. Pod koniec gotowania dodać groszek zielony
  8. Pęczotto doprawić świeżym tymiankiem, solą i pieprzem Na koniec dodać posiekane orzechy włoskie

Jeśli nie liczymy kalorii można posypać startym parmezanem, smacznego :)

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy