Pęczotto z pieczarkami i jajkiem sadzonym

Pęczotto z pieczarkami i jajkiem sadzonym

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 2

Wszyscy na około trąbią jaka to kasza zdrowa, smaczna i w ogóle czyni cuda. A pęczak to już w ogóle najzdrowszy itp itd ... No to gotujemy pęczotto i zajadamy, bo na prawdę smaczne i nie zawsze trzeba wsuwać mięsne obiady ...

Składniki:


ok. 200 g pęczaku ( czubata szklanka)
400 g pieczarek
1 cebula
3-4 łyżki masła
500-600 ml bulionu warzywnego
Zielona pietruszka
2 jajka
2 szklanki maślanki
2 marchewki
1 jabłko
sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, zeszklić na 1 łyżce masła. Dodać do tego kaszę i prażyć przez kilka minut. Na drugiej patelni rozgrzać 1-2 łyżki masła i usmażyć na niej pokrojone w plasterki pieczarki. Do uprażonej kaszy dodawać w niewielkich porcjach bulion i cały mieszać – to ważne przy gotowaniu każdego risotto. Przed dodaniem ostatniej porcji bulionu dodać usmażone pieczarki i dalej delikatnie mieszać. Przygotowanie pęczotto powinno trwać minimum 30 minut, żeby kasza była miękka. Po dodaniu ostatniej porcji bulionu do pęczotta, dodać także jeszcze 1 łyżkę masła i posiekaną pietruszkę czy zieloną cebulkę, przykryć i odstawić na jakieś 10 minut. Danie powinno lekko rozpływać się po talerzu. W czasie kiedy pęczotto „dochodzi”, zetrzeć marchewkę i jabłko, doprawić tylko cytryną. Na patelni gdzie smażyły się pieczarki zrobić jajka sadzone i podawać na porcji pęczotto razem z surówką z marchewki i kubeczkiem maślanki.

Autor: Anka

Polecamy nasze przepisy