Pęczotto z podgrzybkami


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
4 Ocen

Ilość porcji: 2
Pęczotto z podgrzybkami to danie bezmięsne. Użyte w pęczotto z podgrzybkami grzyby nie są niezbędnym elementem zdrowej diety, aczkolwiek bez wątpienia mogą urozmaicić jadłospis dorosłej osoby. Grzyby mogą powodować zatrucia pokarmowe, są również ciężkostrawne (dlatego są niewskazane dla dzieci), natomiast z drugiej strony są nazywane "mięsem lasu”.
Składniki:
- Pęczak 200 g
- Szalotka 1 sztuka
- Czosnek 1 ząbek
- Podgrzybki 2 duże sztuki
- Bulion warzywny 3/4 litra
- Wino białe (wytrawne )75 ml
- Masło klarowane 2 łyżki
- Natka pietruszki 2 łyżki
- Ser Pecorino 4 łyżki
- sól pieprz
Sposób przygotowania:
A oto przepis na pęczotto z podgrzybkami
- Kasze należy przepłukać pod bieżącą wodą
- Szalotkę i czosnek obrać i drobno posiekać
- Grzyby oczyścić następnie pokroić na większe kawałki
- Następnie na patelni należy rozgrzać łyżkę masła i zeszklić połowę szalotki
- Dodać grzyby, smażyć na średnim ogniu przez ok. 5-7 minut, aż się zrumienią - przełożyć do miseczki.
- Na patelnię należy dodać pozostałe masło, szalotkę i czosnek - całość zeszklić
- Następnie należy dodać kaszę i całość smażyć przez ok. 3 minuty (cały czas mieszając)
- Następnie kaszę należy podlać winem - gotować (ciągle mieszając), aż wino całkowicie odparuje.
- Dodać 1 szklankę bulionu i gotować na średnim ogniu, aż kasza wchłonie płyn.
- Pęczak należy gotować - uzupełniając bulion - przez ok. 15 minut, aż będzie prawie al dente.
- Doprawić solą i pieprzem, dodać grzyby i gotować jeszcze 3 minuty, cały czas mieszając.
- Dodać ser i pietruszkę
Pamiętaj jednak aby nie jadać grzybowych dań nie częściej niż 2 razy w tygodniu!
# Tagi:
Autor: Marta
Polecamy również

Pęczak ze szpinakiem, grzybami i suszonymi pomidorami
Pęczak ze szpinakiem, grzybami i suszonymi pomidorami, a w skrócie po prostu pęczotto tudzież kaszotto. Nietypowe...
Pęczotto z pieczarkami i jajkiem sadzonym
Wszyscy na około trąbią jaka to kasza zdrowa, smaczna i w ogóle czyni cuda. A pęczak to już w ogóle najzdr...
Pęczotto z grzybami z zielonym groszkiem
Pęczotto z grzybami z zielonym groszkiem to polska wersja tradycyjnego włoskiego dania czyli risotto. Dietetyczna przewa...
Pęczotto z podgrzybkami
Pęczotto z podgrzybkami to danie bezmięsne. Użyte w pęczotto z podgrzybkami grzyby nie są niezbędnym elementem zdro...Zobacz więcej przepisów na:
Pęczotto

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.