Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Pęczotto z podgrzybkami

print Drukuj
Pęczotto z podgrzybkami

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 2
Ocena:
5.0

4 oceny

Pęczotto z podgrzybkami to danie bezmięsne. Użyte w pęczotto z podgrzybkami grzyby nie są niezbędnym elementem zdrowej diety, aczkolwiek bez wątpienia mogą urozmaicić jadłospis dorosłej osoby. Grzyby mogą powodować zatrucia pokarmowe, są również ciężkostrawne (dlatego są niewskazane dla dzieci), natomiast z drugiej strony są nazywane "mięsem lasu”.

składniki
  • Pęczak 200 g
  • Szalotka 1 sztuka
  • Czosnek 1 ząbek
  • Podgrzybki 2 duże sztuki
  • Bulion warzywny  3/4 litra
  • Wino białe (wytrawne )75 ml
  • Masło klarowane 2 łyżki
  • Natka pietruszki 2 łyżki
  • Ser Pecorino 4 łyżki
  • sól pieprz
sposób przygotowania

A oto przepis na pęczotto z podgrzybkami

 

  1. Kasze należy przepłukać pod bieżącą wodą
  2. Szalotkę i czosnek obrać i drobno posiekać
  3. Grzyby oczyścić następnie pokroić na większe kawałki
  4. Następnie na patelni należy rozgrzać łyżkę masła i zeszklić połowę szalotki
  5. Dodać grzyby, smażyć na średnim ogniu przez ok. 5-7 minut, aż się zrumienią - przełożyć do miseczki.
  6. Na patelnię należy dodać pozostałe masło, szalotkę i czosnek - całość zeszklić
  7. Następnie należy dodać kaszę i całość smażyć przez ok. 3 minuty (cały czas mieszając)
  8. Następnie kaszę należy podlać winem - gotować (ciągle mieszając), aż wino całkowicie odparuje.
  9. Dodać 1 szklankę bulionu i gotować na średnim ogniu, aż kasza wchłonie płyn.
  10. Pęczak należy gotować - uzupełniając bulion - przez ok. 15 minut, aż będzie prawie al dente.
  11. Doprawić solą i pieprzem, dodać grzyby i gotować jeszcze 3 minuty, cały czas mieszając.
  12. Dodać ser i pietruszkę

 

Pamiętaj jednak aby nie jadać grzybowych dań nie częściej niż 2 razy w tygodniu!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!