Pęczotto z podgrzybkami

Pęczotto z podgrzybkami

Ocena: ★

4 Ocen

portions

Ilość porcji: 2

Pęczotto z podgrzybkami to danie bezmięsne. Użyte w pęczotto z podgrzybkami grzyby nie są niezbędnym elementem zdrowej diety, aczkolwiek bez wątpienia mogą urozmaicić jadłospis dorosłej osoby. Grzyby mogą powodować zatrucia pokarmowe, są również ciężkostrawne (dlatego są niewskazane dla dzieci), natomiast z drugiej strony są nazywane "mięsem lasu”.

Składniki:

  • Pęczak 200 g
  • Szalotka 1 sztuka
  • Czosnek 1 ząbek
  • Podgrzybki 2 duże sztuki
  • Bulion warzywny  3/4 litra
  • Wino białe (wytrawne )75 ml
  • Masło klarowane 2 łyżki
  • Natka pietruszki 2 łyżki
  • Ser Pecorino 4 łyżki
  • sól pieprz

Sposób przygotowania:

A oto przepis na pęczotto z podgrzybkami

 

  1. Kasze należy przepłukać pod bieżącą wodą
  2. Szalotkę i czosnek obrać i drobno posiekać
  3. Grzyby oczyścić następnie pokroić na większe kawałki
  4. Następnie na patelni należy rozgrzać łyżkę masła i zeszklić połowę szalotki
  5. Dodać grzyby, smażyć na średnim ogniu przez ok. 5-7 minut, aż się zrumienią - przełożyć do miseczki.
  6. Na patelnię należy dodać pozostałe masło, szalotkę i czosnek - całość zeszklić
  7. Następnie należy dodać kaszę i całość smażyć przez ok. 3 minuty (cały czas mieszając)
  8. Następnie kaszę należy podlać winem - gotować (ciągle mieszając), aż wino całkowicie odparuje.
  9. Dodać 1 szklankę bulionu i gotować na średnim ogniu, aż kasza wchłonie płyn.
  10. Pęczak należy gotować - uzupełniając bulion - przez ok. 15 minut, aż będzie prawie al dente.
  11. Doprawić solą i pieprzem, dodać grzyby i gotować jeszcze 3 minuty, cały czas mieszając.
  12. Dodać ser i pietruszkę

 

Pamiętaj jednak aby nie jadać grzybowych dań nie częściej niż 2 razy w tygodniu!

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy