Polecamy dzisiaj:

Muszle zapiekane ze szpinakiem

Pęczotto z podgrzybkami

print Drukuj
Pęczotto z podgrzybkami

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 2
Ocena:
5.0

4 oceny

Pęczotto z podgrzybkami to danie bezmięsne. Użyte w pęczotto z podgrzybkami grzyby nie są niezbędnym elementem zdrowej diety, aczkolwiek bez wątpienia mogą urozmaicić jadłospis dorosłej osoby. Grzyby mogą powodować zatrucia pokarmowe, są również ciężkostrawne (dlatego są niewskazane dla dzieci), natomiast z drugiej strony są nazywane "mięsem lasu”.

składniki
  • Pęczak 200 g
  • Szalotka 1 sztuka
  • Czosnek 1 ząbek
  • Podgrzybki 2 duże sztuki
  • Bulion warzywny  3/4 litra
  • Wino białe (wytrawne )75 ml
  • Masło klarowane 2 łyżki
  • Natka pietruszki 2 łyżki
  • Ser Pecorino 4 łyżki
  • sól pieprz
sposób przygotowania

A oto przepis na pęczotto z podgrzybkami

 

  1. Kasze należy przepłukać pod bieżącą wodą
  2. Szalotkę i czosnek obrać i drobno posiekać
  3. Grzyby oczyścić następnie pokroić na większe kawałki
  4. Następnie na patelni należy rozgrzać łyżkę masła i zeszklić połowę szalotki
  5. Dodać grzyby, smażyć na średnim ogniu przez ok. 5-7 minut, aż się zrumienią - przełożyć do miseczki.
  6. Na patelnię należy dodać pozostałe masło, szalotkę i czosnek - całość zeszklić
  7. Następnie należy dodać kaszę i całość smażyć przez ok. 3 minuty (cały czas mieszając)
  8. Następnie kaszę należy podlać winem - gotować (ciągle mieszając), aż wino całkowicie odparuje.
  9. Dodać 1 szklankę bulionu i gotować na średnim ogniu, aż kasza wchłonie płyn.
  10. Pęczak należy gotować - uzupełniając bulion - przez ok. 15 minut, aż będzie prawie al dente.
  11. Doprawić solą i pieprzem, dodać grzyby i gotować jeszcze 3 minuty, cały czas mieszając.
  12. Dodać ser i pietruszkę

 

Pamiętaj jednak aby nie jadać grzybowych dań nie częściej niż 2 razy w tygodniu!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!