Pęczotto z podgrzybkami

Pęczotto z podgrzybkami

Ocena:

4 Ocen

portions

Ilość porcji: 2

Pęczotto z podgrzybkami to danie bezmięsne. Użyte w pęczotto z podgrzybkami grzyby nie są niezbędnym elementem zdrowej diety, aczkolwiek bez wątpienia mogą urozmaicić jadłospis dorosłej osoby. Grzyby mogą powodować zatrucia pokarmowe, są również ciężkostrawne (dlatego są niewskazane dla dzieci), natomiast z drugiej strony są nazywane "mięsem lasu”.

Składniki:

  • Pęczak 200 g
  • Szalotka 1 sztuka
  • Czosnek 1 ząbek
  • Podgrzybki 2 duże sztuki
  • Bulion warzywny  3/4 litra
  • Wino białe (wytrawne )75 ml
  • Masło klarowane 2 łyżki
  • Natka pietruszki 2 łyżki
  • Ser Pecorino 4 łyżki
  • sól pieprz

Sposób przygotowania:

A oto przepis na pęczotto z podgrzybkami

 

  1. Kasze należy przepłukać pod bieżącą wodą
  2. Szalotkę i czosnek obrać i drobno posiekać
  3. Grzyby oczyścić następnie pokroić na większe kawałki
  4. Następnie na patelni należy rozgrzać łyżkę masła i zeszklić połowę szalotki
  5. Dodać grzyby, smażyć na średnim ogniu przez ok. 5-7 minut, aż się zrumienią - przełożyć do miseczki.
  6. Na patelnię należy dodać pozostałe masło, szalotkę i czosnek - całość zeszklić
  7. Następnie należy dodać kaszę i całość smażyć przez ok. 3 minuty (cały czas mieszając)
  8. Następnie kaszę należy podlać winem - gotować (ciągle mieszając), aż wino całkowicie odparuje.
  9. Dodać 1 szklankę bulionu i gotować na średnim ogniu, aż kasza wchłonie płyn.
  10. Pęczak należy gotować - uzupełniając bulion - przez ok. 15 minut, aż będzie prawie al dente.
  11. Doprawić solą i pieprzem, dodać grzyby i gotować jeszcze 3 minuty, cały czas mieszając.
  12. Dodać ser i pietruszkę

 

Pamiętaj jednak aby nie jadać grzybowych dań nie częściej niż 2 razy w tygodniu!

Autor: Marta

Polecamy również

peczak-ze-szpinakiem-grzybami-i-suszonymi-pomidorami

Pęczak ze szpinakiem, grzybami i suszonymi pomidorami

Pęczak ze szpinakiem, grzybami i suszonymi pomidorami, a w skrócie po prostu pęczotto tudzież kaszotto. Nietypowe...
peczotto-z-pieczarkami-i-jajkiem-sadzonym

Pęczotto z pieczarkami i jajkiem sadzonym

Wszyscy na około trąbią jaka to kasza zdrowa, smaczna i w ogóle czyni cuda. A pęczak to już w ogóle najzdr...
peczotto-z-grzybami-z-zielonym-groszkiem

Pęczotto z grzybami z zielonym groszkiem

Pęczotto z grzybami z zielonym groszkiem to polska wersja tradycyjnego włoskiego dania czyli risotto. Dietetyczna przewa...
peczotto-z-podgrzybkami

Pęczotto z podgrzybkami

Pęczotto z podgrzybkami to danie bezmięsne. Użyte w pęczotto z podgrzybkami grzyby nie są niezbędnym elementem zdro...

Zobacz więcej przepisów na:

Pęczotto

chefs hat

Ostatnio dodane

warszawa-stawia-na-zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
jak-zrobic-kluski-na-parze

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   p...
ekspresy-cisnieniowe-de-longhi-domowa-kawiarnia-w-zasiegu-reki

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
hurtownia-cukiernicza-miejsce-dzieki-ktoremu-stworzysz-unikatowe-wypieki

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
pyszne-zawijance-z-rodzynkami

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
salatka-jarzynowa-proste-i-szybkie-danie-na-kazda-okazje

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała...

Polecamy nasze przepisy