Jednym z najczęściej spotykanych w sklepach mlek roślinnych jest waniliowe mleko sojowe. Dziś przedstawiam jego alternatywną domową i zdrową wersje czyli waniliowe mleko owsiane. Mleko owsiane przez wielu zielarzy jest polecane jako środek wzmacniający pracę układu nerwowego. Dodatkowo kubek waniliowego mleka owsianego pokrywa aż 36% dziennego zapotrzebowania na wapń!
Mleko ryżowe zawiera stosunkowo mało witamin i minerałów, a zwłaszcza wapnia. Niektórzy uważają to za jego wadę, a ja dostrzegam zdrowotną siłę czekoladowego mleka ryżowego! Dodatek kakao wzbogaca pyszny czekoladowy napój w liczne składniki odżywcze jak np. żelazo czy magnez. Dzięki czekoladowemu mleku ryżowemu w smaczny sposób uporasz się z anemią czy bolesnymi skurczami mięśni, ponieważ brak wapnia w mleku ryżowym znacznie zwiększa wchłanianie potrzebnych Ci minerałów.
Mleko z nerkowców w porównaniu z innymi mlekami roślinnymi jest bardziej wodniste, mniej wyraziste, ale zarazem bardziej kremowe. Mleko z nerkowców jest lekko słodkie dlatego doskonale sprawdza się jako baza do owocowych koktajlów. Dla wzbogacenia smaku mleka z nerkowców polecam dodatek cynamonu czy też ekstraktu wanilii.
Mleko migdałowe zawiera mielone migdały i wodę . W porównaniu z mlekiem ryżowym czy z ziaren soi, mleko migdałowe zawiera więcej witamin i minerałów. Równocześnie mleko migdałowe jest uważane za najsmaczniejsze mleko roślinne. Przygotowane według tego przepisu mleko migdałowe można przechowywać w lodówce około dwóch dni :)
Krupnik to tradycyjna polska zupa. Niezwykle pożywna i smaczna. W moim domu krupnik jest bardzo popularny głównie jesienią i zimą. Przyrządzamy go z dodatkiem grzybów, co nadaje mu niepowtarzalnego aromatu. Świetnie rozgrzewa i syci. Krupnik nadaje się na jednodaniowy obiad.
Tortilla - potrawa z hiszpańskojęzycznej kuchni. Zwykle tortilla kojarzy się u nas z plackami meksykańskimi, pszennymi, rzadziej kukurydzianymi, którymi owijamy pyszny wsad do tortilli. Tortilla, przepis na tortillę nie jest trudny. Oto przepis na domową tortillę, same placki, z mąki pszennej, choć w sumie powinno się z kukurydzianej, ale w Polsce tortilla z mąki pszennej jest najpopularniejsza.
Prosty do przygotowania i smaczny tradycyjny polski sos pieczarkowy. Doskonale nadający się do mięs, makaronów czy ziemniaków. Jest to danie, które można przygotować prawie błyskawicznie np. jako sos pieczarkowy do makaronu. Także polecam mój sprawdzony przepis na sos pieczarkowy.
Jak ugotować bób? Zadawałem sobie to pytanie zawsze, jak tylko zaczynał się sezon na bób. Aż pewnego razu nie wytrzymałem i wypróbowałem przepis na bób. I od tej pory już dokładnie wiem, jak ugotować bób i zajadać się nim w letnie dni. Polecam sprawdzony przepis na bób.
Pomimo tego, że w sklepach nie brakuje dżemów i powideł, domowe powidła śliwkowe nie mają sobie równych. Na powidła śliwkowe wybieramy mocno dojrzałe węgierki. Kiedy za oknem pojawi się szaruga, a potem śnieg - powidła śliwkowe przypomną ci ciepłe dni.
Kutię wigilijną jadłam zawsze u babci mieszkającej na wschodzie Polski. Słodycz i charakterystyczny smak kutii są wspomnieniem mojego dzieciństwa. Ostatnio postanowiłam przywołać tamte czasy i przygotować na święta kutię. Teraz moje dzieci będą również znały tę wspaniałą potrawę wigilijną.
Barszcz czerwonyz bezglutenowymi uszkami jest wegański oraz bezglutenowy. Uszka są przygotowane z mąki gryczanej wymieszanej ze skrobią ziemniaczaną lub mączką z tapioki. Na pierwszy rzut oka może się Wam wydawać, że przygotowanie barszczu czerwonego z bezglutenowymi uszkami jest pracochłonne, ale wcale tak nie jest – wszystko „gotuje się samo”.
Szukasz nietuzinkowego przepisu na kotlety mielone? W takim razie kotletymielone z indyka i kaszy jaglanej to właśnie propozycja dla Ciebie! Kotlety mielone z indyka i kaszy jaglanej to również zdrowe obiadowe danie. Zawiera cenne białko zwierzęce i roślinne. Pamiętajcie, że zalecana proporcja białka zwierzęcego do roślinnego wynosi pół na pół!
Jaglany koktajl z czarną porzeczką to doskonały posiłek na drugie śniadanie - zwłaszcza jeżeli masz dość jogurtów i serków wiejskich. Jaglany koktajl z czarną porzeczką można zapakować w pojemniczek, schować i wyjąć gdy.... atakuje nas popularny mały głód! Jaglany koktajl z czarną porzeczką zasyci, doda energii i podniesie koncentracje. Niestety jedyne czego nie zrobi to sie sam nie przygotuje - zatem do kuchni i gotować kaszę! ;)
Batoniki zbożowe dostępne w sklepach w dużej większości są mocno naładowane cukrem, dlatego zamiast kupować tzw. "dietetyczne" batoniki zbożowe, polecam przygotować zamiennik - jabłkowe batoniki zbożowe. W sam raz do przygotowania samemu w domu! Dla liczących kalorie - jeden jabłkowy batonik zbożowy to około 230 kcal. Szczególnie polecam po treningu :)
Jajka faszerowane to proste i smaczne danie, które gości na wielu stołach. Jajka faszerowane z chrzanem i cebulą robię dosyć często. Nie wymaga to ode mnie specjalnych przygotowań, bo jajka faszerowane z chrzanem i cebulą mogę zrobić przygotowując obiad, czy kolację. Polecam!
Rewelacyjna pasta do kanapek, tostów na bazie zdrowych, naturalnych produktów połączonych z wyczuwalnym aromatem cytrusów. Idealnie sprawdza się również do przygotowania imprezowych przekąsek.
Sprawdzony przepis na jajka w sosie. Tak przygotowane jajka są idealne na śniadanie lub kolację. Tanie i bardzo szybkie w przygotowaniu, do tego ładnie podane. Jajka z sosem podałam ze świeżym, chrupiącym pieczywem.
Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!