Jednym z najczęściej spotykanych w sklepach mlek roślinnych jest waniliowe mleko sojowe. Dziś przedstawiam jego alternatywną domową i zdrową wersje czyli waniliowe mleko owsiane. Mleko owsiane przez wielu zielarzy jest polecane jako środek wzmacniający pracę układu nerwowego. Dodatkowo kubek waniliowego mleka owsianego pokrywa aż 36% dziennego zapotrzebowania na wapń!
Mleko ryżowe zawiera stosunkowo mało witamin i minerałów, a zwłaszcza wapnia. Niektórzy uważają to za jego wadę, a ja dostrzegam zdrowotną siłę czekoladowego mleka ryżowego! Dodatek kakao wzbogaca pyszny czekoladowy napój w liczne składniki odżywcze jak np. żelazo czy magnez. Dzięki czekoladowemu mleku ryżowemu w smaczny sposób uporasz się z anemią czy bolesnymi skurczami mięśni, ponieważ brak wapnia w mleku ryżowym znacznie zwiększa wchłanianie potrzebnych Ci minerałów.
Mleko z nerkowców w porównaniu z innymi mlekami roślinnymi jest bardziej wodniste, mniej wyraziste, ale zarazem bardziej kremowe. Mleko z nerkowców jest lekko słodkie dlatego doskonale sprawdza się jako baza do owocowych koktajlów. Dla wzbogacenia smaku mleka z nerkowców polecam dodatek cynamonu czy też ekstraktu wanilii.
Mleko migdałowe zawiera mielone migdały i wodę . W porównaniu z mlekiem ryżowym czy z ziaren soi, mleko migdałowe zawiera więcej witamin i minerałów. Równocześnie mleko migdałowe jest uważane za najsmaczniejsze mleko roślinne. Przygotowane według tego przepisu mleko migdałowe można przechowywać w lodówce około dwóch dni :)
Kutię wigilijną jadłam zawsze u babci mieszkającej na wschodzie Polski. Słodycz i charakterystyczny smak kutii są wspomnieniem mojego dzieciństwa. Ostatnio postanowiłam przywołać tamte czasy i przygotować na święta kutię. Teraz moje dzieci będą również znały tę wspaniałą potrawę wigilijną.
Serek migdałowy jest produktem ubocznym po produkcji domowego mleka migdałowego. Ani się ważcie wyrzucać masę migdałową, która pozostanie Wam po przygotowaniu mleka migdałowego. Przygotujcie kremowy i delikatny serek migdałowy z miodem! W wersji na słodko serek migdałowy z mioedem jest wyjątkowo smaczny.
Pasta z makrelą i szczypiorkiem jestzdrowa pożywna i smaczna!Pasty do chleba skutecznie urozmaicają mój i moich pacjentów jadłospis. Chociaż na pierwszym i nigdy nie zachwianym miejscu znajduje sie pasta z jajek, ale drugie zdecydowanie należy do past z dodatkiem ryb, a pasta z makrelą i szczypiorkiem jest jedną z moich ulubionych :)
Do przygotowania Melitzanosalaty - greckiej pasty z bakłażana wystarczy dosłownie kilka składników - upieczone bakłażany, czosnek, natka pietruszki, oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Bakłażany pieką się same, a reszta to tylko kilka chwil miksowania i Melitzanosalata - grecka pasta z bakłażana jest gotowa. Polecam!
W święta kalorii nie liczymy! Jednak przygotowując potrawy na wigilijny stół warto zastanowić się w jaki sposób ustrzec się przed dodatkowymi kilogramami (no chociaż trochę) – przecież sylwester i karnawał tuż tuż!!! Dietetyczne wersje tradycyjnych polskich dań takich jak keks są zdecydowanie dobrą strategią. Wpisujący się w zasady zdrowego odżywiania – keks pełnoziarnisty można przygotować w bardziej (bez polewy, tym samym minus 600kcal) i mniej (z polewą) dietetycznej odsłonie – którą wersję wybieracie?
Przepis na sałatkę z krewetkami jest bardzo prosty, a sałatka z krewetkami przepyszna. Jak do tego dołożymy zdrowe awocado to mamy szybkie, zdrowe i pyszne danie jakim jest sałatka z krewetkami :)
Jesienne pomidory są najlepsze, a na ciepło pomidory faszerowane szpinakiem i zapiekane to już naprawdę niebo w gębie. Także przepis na faszerowane pomidory ze szpinakiem na tapecie. Polecam!
Ciasto ze szpinakiem? Jasne! Przepis na ciasto ze szpinakiem, które zrobi furorę, bo nie dość, ze pyszne to i zdrowe :) Także polecam ciasto mech - pyszne ciasto ze szpinakiem!
Ten przepis sprawdzi się, gdy chcemy przygotować bezmięsny syty obiad. Dużą ilość warzyw zapiekłam w masie śmietankowo-serowej. Również ciasto drożdżowe sprawia, że danie jest bardzie syte. Dodam też, że ciasto smakuje również na zimno. Polecam.
Wystarczy kilka składników a mamy pyszną pastę do pieczywa. Bardzo wyrazistą w smaku. Dodam, że pasty już nie musimy solić, ponieważ ser feta jest słonawy. Polecam na śniadanie lub kolację.
Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto przepis na sernik na kruchym spodzie!