Omlet z warzywami.

Omlet z warzywami.

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 1

Jest to bardzo syty pomysł na omlet na śniadanie lub kolację. Gdy mamy pół godzinki to warto go przygotować.

Składniki:

Składniki na masę jajeczną:

sól do smaku

4 jajka

pieprz czarny mielony do smaku

1 łyżeczka masła

 

Dodatkowe składniki:

masło do smażenia

sól do smaku

20 dag mrożonych warzyw ( groszek, fasolka szparagowa, kalafior, marchewka, brukselka )

Sposób przygotowania:

Wykonanie omletu  z warzywami:

1. Zaczynam od warzyw:
Warzywa rozmrażam i dokładnie odsączam z wody. Na patelni rozgrzewam masło, wrzucam warzywa i smażę je do miękkości często mieszając. Na koniec przyprawiam do smaku solą.
2. Następnie masa jajeczna i smażenie:
Jajka roztrzepuję razem z pieprzem i solą do smaku, dodaję pokrojone w kosteczkę masło. Następnie masę jajeczną wylewam na warzywa i smażę aż się zetnie, łopatką podważam brzegi, żeby masa spływała, usmażony z jednej strony omlet zsuwam na talerz i stroną niedosmażoną zsuwamy z powrotem na patelnie i dosmażam go.
3.
Gotowy już omlet przekładam na talerz, podaję i życzę smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy