Polecamy dzisiaj:

Ciasto kruche z czereśniami

Mleko migdałowe

print Drukuj
Mleko migdałowe

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
5.0

2 oceny

Mleko migdałowe zawiera mielone migdały i wodę . W porównaniu z mlekiem ryżowym czy z ziaren soi, mleko migdałowe zawiera więcej witamin i minerałów. Równocześnie mleko migdałowe  jest uważane za najsmaczniejsze mleko roślinne. Przygotowane według tego przepisu mleko migdałowe można przechowywać w lodówce około dwóch dni :)

składniki
  • Migdały blanszowane 1 szklanka, 150g
  • Woda mineralna 4 szklanki
sposób przygotowania

Aby przygotować pyszne mleko migdałowe należy:

 

  1. Migdały opłukać pod bieżącą wodą
  2. Migdały zalać 3 szklankami wody mineralnej pozostawić na min. 8 godz, a najlepiej na noc.
  3. Miskę z migdałami najlepiej postawić w zacienionym, chłodnym miejscu.
  4. Migdały z wodą dokładnie zmiksować.
  5. Bardzo powoli przecedzić mleko przez gazę złożoną na cztery. 
  6. Mleko rozcieńczyć szklanką wody mineralnej

Z kolei do papki migdałowej można dodać kilka łyżek mleka, trochę cukru i mamy gotowy serek!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!