Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Mazurek pomarańczowy z polewą czekoladową

print Drukuj
Mazurek pomarańczowy z polewą czekoladową

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena:
4.0

8 ocen

Mazurek pomarańczowy i czekoladow y to coś, co lubimy, ale zdecydowaliśmy, że na Wielkanoc zrobimy jeden - to jest właśnie dla nas propozycja: mazurek pomarańczowy z polewą czekoladową. Rodzina przy wielkanocnym stole będzie zachwycona!

składniki
  • Ciasto:
  • 130 g mąki pszennej
  • 60 g mąki krupczatki
  • 130 g margaryny
  • 2 żółtka
  • 5 łyżeczek cukru pudru
  • 5 łyżeczek zimnej wody
  • 3 łyżka cukru waniliowego
  • Masa:
  • 2 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 200 g cukru
  • Polewa czekoladowa - można kupić gotową w sklepie lub rozpuścić czekoladę z odrobiną śmietany
sposób przygotowania

Mazurek pomarańczowy trzeba zacząć od ciasta:

  1. Ciasto: 
    Składniki na ciasto zagniatamy, formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na ok 50 min do lodówki
  2. Po schłodzeniu ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy (po rozwałkowaniu powinno mieć ok 1/2 cm grubości). Blachę wykładamy papierem do pieczenia i na to układamy ciasto, formujemy brzegi.
  3. Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni C piekarnika i pieczemy przez ok 16- 20 min (do uzyskania złotego koloru)
  4. Masa: Cytrusy sparzamy, kroimy, usuwamy pestki i miksujemy w blenderze na jednolitą masę. Przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i gotujemy (od czasu do czasu musimy zamieszać) na wolnym ogniu przez ok 30 min.
  5. Lekko przestudzoną masę nakładamy na upieczone ciasto
  6. Wierzch mazurka ozdabiamy polewą czekoladową

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Gwiazdka

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!