Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Mazurek pomarańczowy na Wielkanoc

print Drukuj
Mazurek pomarańczowy na Wielkanoc

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
4.2

6 ocen

Mazurek pomarańczowy to alternatywa dla tych, którzy nie wyobrażają sobie Wielkanocy bez mazurka, ale niekoniecznie lubią czekoladę w dużych ilościach. Lekko cytrusowy, delikatny mazurek pomarańczowy jest idealny do podjęcia gości przy popołudniowej herbacie/kawie.

składniki
  • 1/2 kg cukru pudru
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1/2 kostki masła lub margaryny do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 3 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • tłuszcz do formy
  • migdały i plasterki pomarańczy - do dekoracji
sposób przygotowania

Mazurek pomarańczowy - klasyczny przepis

  1. Mąkę przesiewamy, siekamy z zimnym masłem, wbijamy żółtko, dodajemy 1/2 szklanki cukru pudru i całość zagniatamy. Zagniecione i uformowane w kulę ciasta owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok 30 min.
  2. Odpowiednio schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm, wykładamy do formy posmarowanej tłuszczem i formujemy brzeg. 
  3. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 st przez 15 min.
  4. Dokładnie sparzone pomarańcze i cytryny oczyszczamy z pestek i wraz ze skórką mielimy w maszynce.
  5. Zmieloną masę wkładamy do rondelka, dodajemy resztę cukru, 1/2 szklanki wody i cały czas mieszając podgrzewamy na małym ogniu ok. 30 minut.
  6. Ciepłą masę rozkładamy na upieczonym spodzie i zanim całkowicie zastygnie dekorujemy migdałami i plasterkami pomarańczy.

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!