Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Mazurek pomarańczowy w dwóch wersjach

print Drukuj
Mazurek pomarańczowy w dwóch wersjach

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
5.0

2 oceny

Ten przepis na mazurek pomarańczowy jest kompilacją kilku zasłyszanych w mojej rodzinie przepisów. Oczywiście babcia i mama, gdy robiły mazurek, nie posiłkowały się gotowymi produktami. Ja jednak podałam też opcję dla bardziej leniwych albo nazwijmy: mających mniej czasu. Zatem szybki przepis na mazurek pomarańczowy poniżej. Smacznego!

składniki
  • 2 żółtka
  • 90 g cukru pudru
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 180 g masła
  • Masa pomarańczowa:
  • 300 g smażonej w cukrze skórki pomarańczowej
  • ok 250 g dżemu morelowego lub mandarynkowym
  • Lukier:
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki wody
  • odrobina soku z cytryny
sposób przygotowania

Mazurek pomarańczowy to bardzo pyszne ciasto, szkoda, że robi się je jedynie na Wielkanoc :(

  1. Rozetrzeć masło z cukrem pudrem, dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, odrobinę zimnej wody i wszystko wymieszać. Zagnieść ciasto, uformować w kule, owinąć w folię i włożyć na ok 2 h do lodówki.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkować na cienki placek, i wyłożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy. Uformować brzegi.
  3. Włożyć do rozgrzanego do temp 180 st piekarnika i piec przez ok 20 min aż do uzyskania złotego koloru.
  4. Usmażoną skórkę pomarańczową zagotować z dżemem morelowym, wystudzić i wyłożyć na upieczone ciasto. UWAGA! Można kupić gotowy produkt w sklepie.
  5. Lukier:
    Wymieszać wodę z sokiem z cytryny a następnie ciągle mieszając dodać cukier puder. Jeżeli lukier nie ma zwartej konsystencji, dodać cukier. UWAGA! Można też kupić gotową polewę
  6. Dekorować można płatkami migdałów, suszonymi owocami. Na mazurkach dekoracji i dodatków nigdy za wiele.

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Gwiazdka

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!