Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Mazurek pomarańczowy na szybko

print Drukuj
Mazurek pomarańczowy na szybko

WszelkiePrzepisy.pl

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena:
4.8

4 oceny

To przepis na mazurek pomarańczowy, który jest tak szybki w przygotowaniu, że nie trzeba Wielkanocy, żeby się do niego zabrać. Oczywiście mazurki to ciasta, które najbardziej kojarzą nam się z wiosną i Wielkanocą więc serdecznie polecam mój mazurek pomarańczowy na tę okazję.

składniki
  • ciasto:
  • 300 g mąki krupczatki
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • masa:
  • 1/2 kg pomarańczy
  • 2 cytryny
  • 100 g migdałów
  • 100 g rodzynek
  • 400 g cukru
  • 100 ml wody
sposób przygotowania

Na szybko mazurek pomarańczowy robimy tak:

  1. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy masło, cukier pudek, żółtka i cukier waniliowy. Wrzystko razem wyrabiamy na jednolitą masę.
  2. Zbijamy w kulkę, owijamy folią i wkładamy na min 30 min do lodówki.
  3. Po wyjęciu wykładamy ciastem blachę (wcześniej wysmarujmy ją delikatnie tłuszczem) i wkladamy do piekarnika (rozgrzanego do 170 stopni) na ok 20 min.
  4. W tym czasie robimy masę owocową - dokładnie wyszorowane pomarańcze i cytryny mielimy przez maszynkę, do masy dodajemy wode i cukier i gotujemy na wolnym ogniu aż do zgęstnienia.
  5. Dodajemy migdały (całe lub posiekane - najlepiej obrane ze skórki)
  6. Gdy ciasto uzyska złotawy kolor - wyjmujemy z piekarnika i nakładamy na wierzch przygotowaną masę
  7. Mazurek pomarańczowy  będzie ładnie wyglądał jeśli udekorujemy go kilkoma kawałkami świeżych owoców.

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Gwiazdka

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!