Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Mazurek pomarańczowy na szybko

print Drukuj
Mazurek pomarańczowy na szybko

WszelkiePrzepisy.pl

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena:
4.8

4 oceny

To przepis na mazurek pomarańczowy, który jest tak szybki w przygotowaniu, że nie trzeba Wielkanocy, żeby się do niego zabrać. Oczywiście mazurki to ciasta, które najbardziej kojarzą nam się z wiosną i Wielkanocą więc serdecznie polecam mój mazurek pomarańczowy na tę okazję.

składniki
  • ciasto:
  • 300 g mąki krupczatki
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • masa:
  • 1/2 kg pomarańczy
  • 2 cytryny
  • 100 g migdałów
  • 100 g rodzynek
  • 400 g cukru
  • 100 ml wody
sposób przygotowania

Na szybko mazurek pomarańczowy robimy tak:

  1. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy masło, cukier pudek, żółtka i cukier waniliowy. Wrzystko razem wyrabiamy na jednolitą masę.
  2. Zbijamy w kulkę, owijamy folią i wkładamy na min 30 min do lodówki.
  3. Po wyjęciu wykładamy ciastem blachę (wcześniej wysmarujmy ją delikatnie tłuszczem) i wkladamy do piekarnika (rozgrzanego do 170 stopni) na ok 20 min.
  4. W tym czasie robimy masę owocową - dokładnie wyszorowane pomarańcze i cytryny mielimy przez maszynkę, do masy dodajemy wode i cukier i gotujemy na wolnym ogniu aż do zgęstnienia.
  5. Dodajemy migdały (całe lub posiekane - najlepiej obrane ze skórki)
  6. Gdy ciasto uzyska złotawy kolor - wyjmujemy z piekarnika i nakładamy na wierzch przygotowaną masę
  7. Mazurek pomarańczowy  będzie ładnie wyglądał jeśli udekorujemy go kilkoma kawałkami świeżych owoców.

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!