Najpiękniejszy mazurek kajmakowy


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
13 Ocen

Ilość porcji: 16
Jednym z symboli Wielkanocy w naszej kuchni jest mazurek, np. mazurek kajmakowy. To ciasto znane jest tylko w naszym kraju. W dawnych czasach gospodynie rywalizowały ze sobą o to, która piękniej udekoruje mazurka. Teraz tej rywalizacji nie ma ale i tak każda/każdy z nas chce aby jego mazurek był najpiękniejszy. Oto mój mazurek kajmakowy.
Składniki:
- ciasto:
- 2 szklanki mąki krupczatki
- ½ szklanki cukru pudru
- 20 dkg masła lub margaryny
- 2 żółtka
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- masa: - możemy też kupić gotową
- puszka skondensowanego mleka
- 4 łyżki konfitur wiśniowych
- 2 łyżki zimnej herbaty
Sposób przygotowania:
Sprawdzony przepis na mazurek kajmakowy:
- Ciasto:
wszystkie składniki mieszamy, zagniatamy z nich ciasto, owijamy w folię i wkładamy na ok 30 min do lodówki. - Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy na ok 0.5 cm grubości i wykładamy nim blachę (wcześniej powinna być wysmarowana tłuszczem lub wyłożona papierem do pieczenia). Pieczemy w temp. 200 stopni przez ok 20 min.
- W tym czasie przygotowujemy masę:
Do ok 3 litrowego garnka wlewam dużo wody, zanurzam puszkę i wstawiam na słaby ogień. Puszka powinna być cała zanurzona w wodzie. Gotujemy przez ok 1,5 h - Konfiturę mieszamy z herbatą.
- Na wystudzone ciasto nakładamy konfiturę i wylewamy ostudzoną masę kajmakową
- Dekorujemy wg uznania: bakalie, migdały, suszone owoce.
Smacznego!
# Tagi:
Autor: Konstancja
Polecamy również

Mazurek kajmakowy z gotową masą
Przepis na prosty mazurek kajmakowy z gotowej masy kajmakowej. Mazurek udekorowany migdałami i masą kajmakową będzie zni...
Mazurek kajmakowy z pomarańczowym akcentem
Niektórzy mówią, że mazurki powinno się przygotowywać na tydzień przed podaniem - będą wtedy bardzo kruche...
Mazurek kajmakowy.
Święta Wielkanocne już się zbliżają, pora już planować wypieki. Ja proponuję upiec pyszny, kruchy i bardzo słodki mazure...
Mazurek kajmakowy z orzechami
Jest to przepis na nieco inny mazurek kajmakowy. Właściwie można o nim mówić mazurek orzechowy a masę kajmakową t...
Kajmakowo – porzeczkowy mazurek
Słodko kwaśne połączenie, na kruchym cieście. Kajmakowo–porzeczkowy mazurek - ciacho idealne.Zobacz więcej przepisów na:
Mazurek kajmakowy

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.