Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Najpiękniejszy mazurek kajmakowy

print Drukuj
Najpiękniejszy mazurek kajmakowy

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 16
Ocena:
3.6

13 ocen

Jednym z symboli Wielkanocy w naszej kuchni jest mazurek, np. mazurek kajmakowy. To ciasto znane jest tylko w naszym kraju. W dawnych czasach gospodynie rywalizowały ze sobą o to, która piękniej udekoruje mazurka. Teraz tej rywalizacji nie ma ale i tak każda/każdy z nas chce aby jego mazurek był najpiękniejszy. Oto mój mazurek kajmakowy.

składniki
  • ciasto:
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 20 dkg masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • masa: - możemy też kupić gotową
  • puszka skondensowanego mleka
  • 4 łyżki konfitur wiśniowych
  • 2 łyżki zimnej herbaty
sposób przygotowania

Sprawdzony przepis na mazurek kajmakowy:

  1. Ciasto:
    wszystkie składniki mieszamy, zagniatamy z nich ciasto, owijamy w folię i wkładamy na ok 30 min do lodówki.
  2. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy na ok 0.5 cm grubości i wykładamy nim blachę (wcześniej powinna być wysmarowana tłuszczem lub wyłożona papierem do pieczenia). Pieczemy w temp. 200 stopni przez ok 20 min.
  3. W tym czasie przygotowujemy masę:
    Do ok 3 litrowego garnka wlewam dużo wody, zanurzam puszkę i wstawiam na słaby ogień. Puszka powinna być cała zanurzona w wodzie. Gotujemy przez ok 1,5 h
  4. Konfiturę mieszamy z herbatą.
  5. Na wystudzone ciasto nakładamy konfiturę i wylewamy ostudzoną masę kajmakową
  6. Dekorujemy wg uznania: bakalie, migdały, suszone owoce.

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!