Święta Wielkanocne już się zbliżają, pora już planować wypieki. Ja proponuję upiec pyszny, kruchy i bardzo słodki mazurek. Nie wymaga dużo pracy, a na pewno posmakuje każdemu.
Ciasto:
3 żółtka
pół szklanki cukru pudru
3 szklanki mąki tortowej
25 dag masła lub margaryny
3-4 łyżki śmietany 12 %
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1 tabliczka białej czekolady ( 10 dag )
1 puszka gotowego kajmaku ( 40 dag )
rodzynki do dekoracji
mąka pszenna do posypania stolnicy
1. Wykonać ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 równe części.
2. Jedną część rozwałkować i wyłożyć do blaszki o wymiarach 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia, ciasto nakłuć widelcem.
3. Z drugiej części ciasta toczyć długie wałki, zawijać po dwa i układać wokół ciasta.
4. Następnie ciasto piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut.
5. Przygotować masę: Czekoladę połamać na małe kawałki i razem z kajmakiem rozpuścić w kąpieli wodnej na gładką masę.
6. Gorącą masę rozsmarować równomiernie na cieście.
7. Mazurek udekorować rodzynkami i odstawić do zastygnięcia.
8. Po tym czasie kroić, podawać i smacznego.
Wielkanocny mazurek z powidłem, kajmakiem i bakaliami.
Kajmakowo – porzeczkowy mazurek
Mazurek kajmakowy z pomarańczowym akcentem
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu