Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Wielkanocny mazurek z powidłem, kajmakiem i bakaliami.

print Drukuj
Wielkanocny mazurek z powidłem, kajmakiem i bakaliami.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena:
4.5

2 oceny

Idealny, bardzo słodki, polecam na Wielkanocny stół. Zapewniam, że nie można się od niego oderwać. Życzę smacznego :)
składniki
Składniki na ciasto: 2 żółtka 2 szklanki mąki tortowej 25 dag masła lub margaryny 1 szklanka cukru pudru pół małej łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowe składniki: mąka pszenna do posypania stolnicy pół puszki masy krówkowej o smaku kajmaku ( 20 dag ) słoiczek powidła śliwkowego ( około 30 dag ) 3 łyżki płatków migdałowych 3 łyżki suszonej żurawiny
sposób przygotowania
Wykonanie pysznego mazurka. Zaczynamy od ciasta: 1. Składniki przekładam do miski i zagniatam ciasto, następnie z ciasta formuję kulę i wkładam ją do lodówki na co najmniej pół godziny do schłodzenia. 2. Następnie trochę schłodzonego ciasta wałkuję na posypanej mąką stolnicy i foremką w kształcie kwiatka wycinam ciasteczka (wycinam taką ilość, żeby ułożyć je wokół ciasta ). Następnie pozostałe ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną część wałkuję i wykładamy do tortownicy o średnicy około 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwam widelcem i wokół brzegu układam wycięte wcześniej kwiatki. Następnie piekę w temperaturze 180 stopni przez około 20 - 25 minut do zrumienienia. Upieczone ciasto studzę i dopiero wtedy zdejmuję je z papieru. Ciasto jest bardzo kruche i mogłoby się połamać. Drugą część ciasta również wałkuję, wykładam do tej samej tortownicy, piekę i studzę. Teraz przekładanie: 3. Jeden krążek ciasta smaruję powidłem, przykładam drugim ciastem i lekko dociskam. Środek smaruję kajmakiem i dekoruję według uznania płatkami migdałowymi i żurawiną. 4. Mazurek odstawiam na kilka godzin, żeby ciasto trochę zmiękło od powidła. Jeżeli podam je od razu będzie się łamało przy krojeniu. Życzę smacznego.
Ocena:
4.5
Liczba porcji 8
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!