Polecamy dzisiaj:

Ciasto czekoladowe z truskawkami.

Wielkanocny mazurek z powidłem, kajmakiem i bakaliami.

print Drukuj
Wielkanocny mazurek z powidłem, kajmakiem i bakaliami.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena:
4.5

2 oceny

Idealny, bardzo słodki, polecam na Wielkanocny stół. Zapewniam, że nie można się od niego oderwać. Życzę smacznego :)
składniki
Składniki na ciasto: 2 żółtka 2 szklanki mąki tortowej 25 dag masła lub margaryny 1 szklanka cukru pudru pół małej łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowe składniki: mąka pszenna do posypania stolnicy pół puszki masy krówkowej o smaku kajmaku ( 20 dag ) słoiczek powidła śliwkowego ( około 30 dag ) 3 łyżki płatków migdałowych 3 łyżki suszonej żurawiny
sposób przygotowania
Wykonanie pysznego mazurka. Zaczynamy od ciasta: 1. Składniki przekładam do miski i zagniatam ciasto, następnie z ciasta formuję kulę i wkładam ją do lodówki na co najmniej pół godziny do schłodzenia. 2. Następnie trochę schłodzonego ciasta wałkuję na posypanej mąką stolnicy i foremką w kształcie kwiatka wycinam ciasteczka (wycinam taką ilość, żeby ułożyć je wokół ciasta ). Następnie pozostałe ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną część wałkuję i wykładamy do tortownicy o średnicy około 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwam widelcem i wokół brzegu układam wycięte wcześniej kwiatki. Następnie piekę w temperaturze 180 stopni przez około 20 - 25 minut do zrumienienia. Upieczone ciasto studzę i dopiero wtedy zdejmuję je z papieru. Ciasto jest bardzo kruche i mogłoby się połamać. Drugą część ciasta również wałkuję, wykładam do tej samej tortownicy, piekę i studzę. Teraz przekładanie: 3. Jeden krążek ciasta smaruję powidłem, przykładam drugim ciastem i lekko dociskam. Środek smaruję kajmakiem i dekoruję według uznania płatkami migdałowymi i żurawiną. 4. Mazurek odstawiam na kilka godzin, żeby ciasto trochę zmiękło od powidła. Jeżeli podam je od razu będzie się łamało przy krojeniu. Życzę smacznego.
Ocena:
4.5
Liczba porcji 8
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!