Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Mazurek kajmakowy z pomarańczowym akcentem

print Drukuj
Mazurek kajmakowy z pomarańczowym akcentem

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 16
Ocena:
4.0

3 oceny

Niektórzy mówią, że mazurki powinno się przygotowywać na tydzień przed podaniem - będą wtedy bardzo kruche a jednocześnie delikatne. Ja niestety zawsze robię wszystko na ostatnią chwilę. W te Święta wielkanocne na moim stole zagości mazurek kajmakowy przygotowany wg poniżej receptury (już nawet nie pamiętam skąd mam ten przepis:(. Będzie pysznie!

składniki
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 kostka masła
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki (10 dag) cukru pudru
  • torebka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • masa:
  • puszka słodkiego mleka skondensowanego
  • 4 łyżki konfitury wiśniowej
  • dekoracja: kawałki pomarańczy, skórka pomarańczowa, migdały
  • tłuszcz do formy

 

sposób przygotowania
  1. Ciasto: składniki dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto.
  2. Owijamy w folię, wkładamy na 30 min do lodówki
  3. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek (ok 0,5 cm) i układamy w wysmarowanej tłuszczem formie.
  4. Wkładamy na 20 min do piekarnika rozgrzanego do 200 st.
  5. Masa : puszkę mleka wkładamy do wypełnionego zimną wodą garnka i gotujemy na małym ogniu przez ok 2,5 godz
  6. Upieczone ciasto smarujemy konfiturą, nakłądamy masę kajmakową i dekorujemy migdałami (wcześniej parzymy i obieramy ze skórki) cząstkami pomarańczy i skórką pomarańczową

 

Mazurek kajmakowy mamy odfajkowany. :)

Smacznego!

 

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!