Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Mazurek kajmakowy z pomarańczowym akcentem

print Drukuj
Mazurek kajmakowy z pomarańczowym akcentem

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 16
Ocena:
4.0

3 oceny

Niektórzy mówią, że mazurki powinno się przygotowywać na tydzień przed podaniem - będą wtedy bardzo kruche a jednocześnie delikatne. Ja niestety zawsze robię wszystko na ostatnią chwilę. W te Święta wielkanocne na moim stole zagości mazurek kajmakowy przygotowany wg poniżej receptury (już nawet nie pamiętam skąd mam ten przepis:(. Będzie pysznie!

składniki
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 kostka masła
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki (10 dag) cukru pudru
  • torebka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • masa:
  • puszka słodkiego mleka skondensowanego
  • 4 łyżki konfitury wiśniowej
  • dekoracja: kawałki pomarańczy, skórka pomarańczowa, migdały
  • tłuszcz do formy

 

sposób przygotowania
  1. Ciasto: składniki dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto.
  2. Owijamy w folię, wkładamy na 30 min do lodówki
  3. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek (ok 0,5 cm) i układamy w wysmarowanej tłuszczem formie.
  4. Wkładamy na 20 min do piekarnika rozgrzanego do 200 st.
  5. Masa : puszkę mleka wkładamy do wypełnionego zimną wodą garnka i gotujemy na małym ogniu przez ok 2,5 godz
  6. Upieczone ciasto smarujemy konfiturą, nakłądamy masę kajmakową i dekorujemy migdałami (wcześniej parzymy i obieramy ze skórki) cząstkami pomarańczy i skórką pomarańczową

 

Mazurek kajmakowy mamy odfajkowany. :)

Smacznego!

 

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!