Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Mazurek kajmakowy z pomarańczowym akcentem

print Drukuj
Mazurek kajmakowy z pomarańczowym akcentem

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 16
Ocena:
4.0

3 oceny

Niektórzy mówią, że mazurki powinno się przygotowywać na tydzień przed podaniem - będą wtedy bardzo kruche a jednocześnie delikatne. Ja niestety zawsze robię wszystko na ostatnią chwilę. W te Święta wielkanocne na moim stole zagości mazurek kajmakowy przygotowany wg poniżej receptury (już nawet nie pamiętam skąd mam ten przepis:(. Będzie pysznie!

składniki
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 kostka masła
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki (10 dag) cukru pudru
  • torebka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • masa:
  • puszka słodkiego mleka skondensowanego
  • 4 łyżki konfitury wiśniowej
  • dekoracja: kawałki pomarańczy, skórka pomarańczowa, migdały
  • tłuszcz do formy

 

sposób przygotowania
  1. Ciasto: składniki dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto.
  2. Owijamy w folię, wkładamy na 30 min do lodówki
  3. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek (ok 0,5 cm) i układamy w wysmarowanej tłuszczem formie.
  4. Wkładamy na 20 min do piekarnika rozgrzanego do 200 st.
  5. Masa : puszkę mleka wkładamy do wypełnionego zimną wodą garnka i gotujemy na małym ogniu przez ok 2,5 godz
  6. Upieczone ciasto smarujemy konfiturą, nakłądamy masę kajmakową i dekorujemy migdałami (wcześniej parzymy i obieramy ze skórki) cząstkami pomarańczy i skórką pomarańczową

 

Mazurek kajmakowy mamy odfajkowany. :)

Smacznego!

 

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Gwiazdka

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!