Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Mazurek czekoladowy z orzechami

print Drukuj
Mazurek czekoladowy z orzechami

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 16
Ocena:
4.1

8 ocen

W Święta Wielkiej Nocy na naszych stołach nie może zabraknąć ciast. Taka tradycja:) Baby, serniki, a przede wszystkim mazurki, mazurki, mazurki. Poniżej podaję przepis na mazurek czekoladowy - chyba najpopularniejszy w naszym kraju. Ja przynajmniej mazurek czekoladowy najlepiej lubię :)

składniki
  • Na ciasto do mazurka:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • kostka masła
  • Na masę czekoladową:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 10 dag czekolady deserowej
  • ok 5 dag orzechów włoskich, laskowych i arachidowych
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki kakao
  • skórki: pomarańczowa i cytrynowa do dekoracji
sposób przygotowania

Mazurek czekoladowy to typowo polski deser, można rzec narodowy. No, nie tylko mazurek czekoladowy, ale w ogóle wszelkie mazurki :)

  1. Przesiewamy mąkę i siekamy z masłem. Dodajemy cukier, żółtka i szybko zagniatamy ciasto. 
  2. Owijamy ciasto folią i na 30 minut wkładamy do lodówki.
  3. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy następnie układamy w dużej tortownicy i palcami formujemy falisty brzeg.
  4. Pieczemy w temperaturze 200°C. przez ok 20-30 minut aż do uzyskania złotego koloru.
  5. Masa czekoladowa do mazurka: 
    Cukier gotujemy ze 100 ml wody aby uzyskać syrop. Dokładamy czekoladę i wolno mieszamy aż do rozpuszczenia, dosypujemy kakao i dokładnie mieszamy. Po przestudzeniu dodajemy masło i mieszamy, aż się rozpuści.
  6. Wystudzone ciasto posypujemy siekanymi orzechami. Rozsmarowujemy masę czekoladową i odkładamy do zastygnięcia.
  7. Można ozdobić skórką pomarańczową i cytrynową, ale ja wolę samymi orzechami.

Mazurek czekoladowy gotowy - smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!