Polecamy dzisiaj:

Fasola szparagowa z kiełbasą

Mazurek czekoladowy z orzechami

print Drukuj
Mazurek czekoladowy z orzechami

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 16
Ocena:
4.1

8 ocen

W Święta Wielkiej Nocy na naszych stołach nie może zabraknąć ciast. Taka tradycja:) Baby, serniki, a przede wszystkim mazurki, mazurki, mazurki. Poniżej podaję przepis na mazurek czekoladowy - chyba najpopularniejszy w naszym kraju. Ja przynajmniej mazurek czekoladowy najlepiej lubię :)

składniki
  • Na ciasto do mazurka:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • kostka masła
  • Na masę czekoladową:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 10 dag czekolady deserowej
  • ok 5 dag orzechów włoskich, laskowych i arachidowych
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki kakao
  • skórki: pomarańczowa i cytrynowa do dekoracji
sposób przygotowania

Mazurek czekoladowy to typowo polski deser, można rzec narodowy. No, nie tylko mazurek czekoladowy, ale w ogóle wszelkie mazurki :)

  1. Przesiewamy mąkę i siekamy z masłem. Dodajemy cukier, żółtka i szybko zagniatamy ciasto. 
  2. Owijamy ciasto folią i na 30 minut wkładamy do lodówki.
  3. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy następnie układamy w dużej tortownicy i palcami formujemy falisty brzeg.
  4. Pieczemy w temperaturze 200°C. przez ok 20-30 minut aż do uzyskania złotego koloru.
  5. Masa czekoladowa do mazurka: 
    Cukier gotujemy ze 100 ml wody aby uzyskać syrop. Dokładamy czekoladę i wolno mieszamy aż do rozpuszczenia, dosypujemy kakao i dokładnie mieszamy. Po przestudzeniu dodajemy masło i mieszamy, aż się rozpuści.
  6. Wystudzone ciasto posypujemy siekanymi orzechami. Rozsmarowujemy masę czekoladową i odkładamy do zastygnięcia.
  7. Można ozdobić skórką pomarańczową i cytrynową, ale ja wolę samymi orzechami.

Mazurek czekoladowy gotowy - smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!