170 g mąki
80 g skrobi ziemniaczanej
szczypta soli
70g cukru pudru
150 g masła
2 żółtka
3 łyżki dżemu truskawkowego
tabliczka czekolady
2 łyżki mleka
do dekoracji
ozdoby cukrowe
pisaki cukrowe Dr. Oetkera
lukier plastyczny (masa cukrowa ) Dr Oetkera
barwnik spożywczy Dr. Oetkera
Mąkę, skrobię ziemniaczaną i sól przesiać przez drobne sitko. dodać cukier puder i posiekane zimne masło i żółtka. Zagnieść szybko kruche ciasto i podzielić na dwie części. (jedną dużo wiekszą od drugiej). przed wałkowaniem można je schłodzić przez 30min - będą bardziej plastyczne. większa część rozwałkować na prostokat. i ułożyć na papierze do pieczenia. posmarować dżemem. posmarować dżemem. Z mniejszek części ciasta uformować dwa dlugie wałeczki lub cztery krótsze i zapleść je razem. ułożyć je wzdłóż boków mazurka. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. i piec ok. 25 min. aż ciasto będzie rumiane. Wystudzić. Czekoladę połamać i włożyć do miseczki. wlać mleko, a miseczkę ustawić na garnku z gorącą wodą, tak by jej dno nie dotykało wody. ruzpuścić, mieszając. Gotową polewą polać mazurek. ozdobić naszymi dekoracjami cukrowymi.
Mazurek czekoladowy ze świeżymi owocami
Mazurek czekoladowy z orzechami
Mazurek czekoladowy z bakaliami
Mazurek czekoladowy do przygotowania z córką
Mazurek czekoladowy - prosty przepis
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu