Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Mazurek czekoladowy

print Drukuj
Mazurek czekoladowy

Alcia0405

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena:
3.5

4 oceny

Pierwszy raz w życiu robiony przeze mnie mazurek, fakt nie jest on za duży ale bardzo szybko się go robi i znika w mgnieniu oka. :) polecam !!!!!!!!

składniki

Mazurek czekoladowy:
170 g mąki
80 g skrobi ziemniaczanej
szczypta soli
70g cukru pudru
150 g masła
2 żółtka
3 łyżki dżemu truskawkowego
tabliczka czekolady
2 łyżki mleka
do dekoracji
ozdoby cukrowe
pisaki cukrowe Dr. Oetkera
lukier plastyczny (masa cukrowa ) Dr Oetkera
barwnik spożywczy Dr. Oetkera

sposób przygotowania

Mąkę, skrobię ziemniaczaną i sól przesiać przez drobne sitko. dodać cukier puder i posiekane zimne masło i żółtka. Zagnieść szybko kruche ciasto i podzielić na dwie części. (jedną dużo wiekszą od drugiej). przed wałkowaniem można je schłodzić przez 30min - będą bardziej plastyczne. większa część rozwałkować na prostokat. i ułożyć na papierze do pieczenia. posmarować dżemem. posmarować dżemem. Z mniejszek części ciasta uformować dwa dlugie wałeczki lub cztery krótsze i zapleść je razem. ułożyć je wzdłóż boków mazurka. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. i piec ok. 25 min. aż ciasto będzie rumiane. Wystudzić. Czekoladę połamać i włożyć do miseczki. wlać mleko, a miseczkę ustawić na garnku z gorącą wodą, tak by jej dno nie dotykało wody. ruzpuścić, mieszając. Gotową polewą polać mazurek. ozdobić naszymi dekoracjami cukrowymi.

Tagi: Mazurki
Autor:
Ocena:
3.5
Liczba porcji 10
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!