Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Mazurek czekoladowy z bakaliami

print Drukuj
Mazurek czekoladowy z bakaliami

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 20
Ocena:
3.4

19 ocen

Pomysłów na mazurki jest wiele, ja jednak najbardziej lubię mazurek czekoladowy. Piekę go nie tylko na Wielkanoc pomimo, że to mazurek i wszyscy sądzą, że pasuje tylko na Wielkanoc. Mazurek czekoladowy to po prostu pyszne ciasto i można je robić przez cały rok.

składniki
  • Ciasto
  • 250 g mąki pszennej
  • 180 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 szczypta soli
  • Masa
  • 4 jajka
  • 250 g cukru 
  • 120 g mąki pszennej
  • 2 tabliczki czekolady deserowej (gorzkiej)
  • 150 g posiekanych migdałów
  • 100 g rodzynek
sposób przygotowania

Mazurek czekoladowy z bakaliami - ozdoba stołu nie tylko na Wielkanoc.

  1. Ciasto:
  2. Mąkę ugniatamy z masłem i cukrem. Dodajemy żółtka i sól, mieszamy i jeszcze raz zagniatamy. Zagniecione ciasto wkładamy na ok 2 godziny do lodówki. I w tym czasie zajmujemy się przygotowaniem masy.
  3. Masa:
    Rozpuszczamy czekoladę na wolnym ogniu następnie odstawiamy do przestudzenia.
    Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy przestudzoną czekoladę cały czas ubijając, aż składniki się połączą.
    Do masy stopniowo dodajemy mąkę, delikatnie mieszając. Na koniec wrzucamy migdały. Możemy dodać rodzynki i i inne bakalie, i wymieszać.
  4. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Rozwałkowujemy ciasto i układamy na natłuszczonej blasze. Podpiekamy przez ok 15 min - do uzyskania jasnozłocistego koloru.
  5. Na podpieczone ciasto nakładamy masę i równomiernie rozporowadzamy. Jeszcze raz wkładamay do piekarnika na ok 20 min.
  6. Gotowe ciasto dekorujemy migdałami, rodzynkami, orzechamii - pełna dowolność.

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!