Polecamy dzisiaj:

Bigos z młodej kapusty

Mazurek czekoladowy na kruchym cieście

print Drukuj
Mazurek czekoladowy na kruchym cieście

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
3.6

33 ocen

Mazurek czekoladowy to jedno z najbardziej popularnych ciast kuchni polskiej podawanych podczas Świąt Wielkanocnych. Mazurek może być przygotowany na bazie różnych ciast. Nasz mazurek czekoladowy jest na kruchym cieście. Kruche ciasto i czekolada - to jest to! - wspaniały mazurek czekoladowy.

składniki
  • ciasto:
  • 2 szklanki mąki tortowej, razowej lub krupczatki
  • 1 kostka (200 g) masła
  • ¼ szklanki cukru pudru 
  • 3 żółtka
  • odrobina zapachu waniliowego lub startej laski wanilii
  • krem:
  • 1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady deserowej
  • 150 ml śmietanki kremówki
sposób przygotowania

Mazurek czekoladowy - tyle radości w jednym cieście :) Sprawdzony przepis na mazurek czekoladowy:

 

  1. Schłodzone masło wrzucamy do pojemnika, dodajemy mąkę i rozdrabniamy wszystko za pomocą drewnianej łopatki (Jeśli masło jest mocno zmrożone - możemy zetrzeć je na tarce o grubych oczkach)..
  2. Dodajemy pozostałe składniki na kruche ciasto i wszystko miksujemy lub zagniatamy
  3. Tak przygotowane ciasto wstawiamy na ok. pół godziny do lodówki.
  4. Po wyjęciu z lodówki oddzielamy ⅔ ciasta i rozwałkowujemy je na blasze (używam blachy 23 na 33 cm) wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Pozostałą ⅓ ciasta wykorzystujemy do udekorowania brzegów mazurka. Możemy upleść warkocz ugnieść widelcem lub uformować palcami.
  6. Blachę z ciastem wstawiamy do nagrzanego do 220 °C piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut, na złocisty kolor. Po upieczeniu ciasto szybko wyjmujemy i studzimy.
  7. Śmietankę kremówkę wlewamy do garnuszka i cały czas mieszając (aby się nie przypaliła) podgrzewamy aż będzie gorąca. Pamiętamy aby nie zagotować!.
  8. Do śmietanki dodajemy pokruszoną czekoladę i cały czas mieszając doprowadzamy do roztopienia.. Podgrzewamy aż do lekkiego zgęstnienia masy. Odstawiamy do wystudzenia.
  9. Polewamy ciasto wystudzoną masą czekoladową i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
  10. Mazurek dekorujemy płatkami migdałowymi, wiórkami kokosowymi lub bakaliami według uznania.

Mazurek czekoladowy gotowy, gwarantuję, że każdy się nim zachwyci.
Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Jak zrobić ciasto bananowe
Gwiazdka

Jak zrobić ciasto bananowe

Jak zrobić ciasto bananowe? Bardzo łatwo, sprawdźcie ten prosty przepis na ciasto bananowe. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!