Udka w panierce

Udka w panierce

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 5

Nie ma jak to dobry obiad :) Polecam udka w panierce z suróweczką i ziemniaczkami! Oto sprawdzony przepis na udka z kurczaka.

Składniki:

  • 0,5 szkl mleka
  • 4 udka
  • 1 łyżeczka musztardy stołowej
  • Łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 3 łyżki mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oleju
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Przepis na pysznego kurczaka w panierce, konkretnie udka z kurczaka w panierce:

  1. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy go do mleka i dodajemy również  musztardę i przyprawiamy solą, mieszamy. Miksturą zalewamy umyte mięso i wstawiamy na 4 godz do lodówki.
  2. Mąkę pszenną, paprykę i pieprz mieszamy razem, wsypujemy do foliowego woreczka i wkładamy do niego mięso.
  3. Wstrząsamy workiem kilka razy aby udka dokładnie wymieszały się z przyprawami.
  4. Mięso rumienimy na rozgrzanym oleju . Następnie dolewamy oleju i smażymy jeszcze pod przykryciem tak do godziny. 

Kurczak w panierce gotowy.

Smacznego!

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy