Pierś kurczaka w kokosowej panierce

Pierś kurczaka w kokosowej panierce

Ocena: ★

38 Ocen

portions

Ilość porcji: 2

Chociaż w zdrowej kuchni wiórki kokosowe mają swoich wrogów i zwolenników ja jestem wielkim fanem piersi kurczaka w kokosowej panierce, nie tylko z powodu ich smaku. Poza wybornym smakiem piersi kurczaka w kokosowej panierce niewątpliwym plusem tak wykonanej piersi jest spora zawartość błonnika pokarmowego oraz kwasu laurynowego, który wykazuje bakteriobójcze działanie. Mówi się także o korzystnym wpływie kwasu laurynowego na pracę kosmków jelitowych.

Składniki:

  • piersi kurczaka 400g
  • wiórki kokosowe  60g
  • sok z połowy cytryny jajka 1-2 sztuki
  • mleko (2%) 1-2 łyżki
  • sól - szczypta czarny pieprz - szczypta
  • curry - szczypta

Sposób przygotowania:

Aby przygotować piersi kurczaka w kokosowej panierce

  1. Piersi kurczaka opłucz i osusz, oczyść z błonek i pokrój na podłużne kawałki
  2. W misce przygotuj marynatę: sok cytrynowy wymieszaj z solą, pieprzem i curry. Piersi kurczaka połącz z marynatą pozostaw na min. 1h
  3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220°C
  4. W miseczce roztrzep jajka z mlekiem, a wiórki kokosowe wysyp na talerzyk
  5. Panieruj piersi kurczaka, najpierw obtaczając je w jajku roztrzepanym z mlekiem, a następnie w wiórkach kokosowych (wiórki możemy również zastąpić rozdrobnionymi orzechami)
  6. Tak przygotowane piersi kurczaka, wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
  7. Piecz 20 min (przewracając piersi na drugą stronę w połowie pieczenia).

 

Idealnie smakują z ryżem parboiled i sosem curry, po prosty pyszny kurczak w panierce -smacznego!

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy