Polecamy dzisiaj:

Faworki czyli przepis na chrusty

Pierś kurczaka w kokosowej panierce

print Drukuj
Pierś kurczaka w kokosowej panierce

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 2
Ocena:
3.6

38 ocen

Chociaż w zdrowej kuchni wiórki kokosowe mają swoich wrogów i zwolenników ja jestem wielkim fanem piersi kurczaka w kokosowej panierce, nie tylko z powodu ich smaku. Poza wybornym smakiem piersi kurczaka w kokosowej panierce niewątpliwym plusem tak wykonanej piersi jest spora zawartość błonnika pokarmowego oraz kwasu laurynowego, który wykazuje bakteriobójcze działanie. Mówi się także o korzystnym wpływie kwasu laurynowego na pracę kosmków jelitowych.

składniki
  • piersi kurczaka 400g
  • wiórki kokosowe  60g
  • sok z połowy cytryny jajka 1-2 sztuki
  • mleko (2%) 1-2 łyżki
  • sól - szczypta czarny pieprz - szczypta
  • curry - szczypta
sposób przygotowania

Aby przygotować piersi kurczaka w kokosowej panierce

  1. Piersi kurczaka opłucz i osusz, oczyść z błonek i pokrój na podłużne kawałki
  2. W misce przygotuj marynatę: sok cytrynowy wymieszaj z solą, pieprzem i curry. Piersi kurczaka połącz z marynatą pozostaw na min. 1h
  3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220°C
  4. W miseczce roztrzep jajka z mlekiem, a wiórki kokosowe wysyp na talerzyk
  5. Panieruj piersi kurczaka, najpierw obtaczając je w jajku roztrzepanym z mlekiem, a następnie w wiórkach kokosowych (wiórki możemy również zastąpić rozdrobnionymi orzechami)
  6. Tak przygotowane piersi kurczaka, wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
  7. Piecz 20 min (przewracając piersi na drugą stronę w połowie pieczenia).

 

Idealnie smakują z ryżem parboiled i sosem curry, po prosty pyszny kurczak w panierce -smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!