Krupnik z pęczakiem

Krupnik z pęczakiem

Ocena:

4 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Krupnik to pyszna, rozgrzewająca zupa, idealna na jesienno-zimowe chłody. W dodatku bardzo szybka do zrobienia. Serdecznie polecam przepis na krupnik!

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanego pęczaku
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 3 ziemniaki
  • pół selera
  • kawałek pora
  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • 3 suszone pomidory
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 3 liście selera
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny

Sposób przygotowania:

Przepis na krupnik w kilku krokach:

  1. Skrzydełka umyć i wrzucić do wody. Jak woda się zagotuje zdjąć szumy i gotować dłuższą chwilę.
  2. Warzywa pokroić w kostkę, wrzucić do wody, dodać liście laurowe i ziele angielskie oraz liście z selera i pokrojone suszone pomidory. Gotować, aż warzywa będą miękkie.
  3. Ugotowany pęczak dodać do bulionu mięsno - warzywnego, pogotować przez chwilę, wyjąć liście z selera. Doprawić solą, pieprzem, posypać natką z pietruszki.

Krupnik gotowy, przepis bardzo łatwy. Smacznego!

Autor: AgnieszkaW

Polecamy nasze przepisy