6 łyżek śmietany
3 szkl mąki
1/3 szkl cukru
3 żółtka
20 dag margaryny
0,5 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Beza:
1,5 szkl orzechów włoskich
6 białek
1 szkl cukru
Marmolada
Krem:
2 szkl mleka
3 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki maki ziemniaczanej
1 kajmak
1 masło
Na początku przygotujmy ciasto robimy go zagniatajac podane składniki, nastepnie dzielimy je na dwie części i wykładamy do 2 blach i każde smarujemy marmoladą i przykrywamy bezą którą posypujemy orzechami.
Bezę robimy ubijając białka z cukrem na sztywna pianę.
Ugotujmy nastenie krem w połowei szklanki mleka rozmieszajmy obie mąki i żółtka. W pozostałym mleku rozpuśćmy kajmak podgrzewajac go. Do gotującego sie kajmaku wlemy maki i gotujmy do gestości, wystudźmy i utrzyjmy z masłem. Przełóżmy ciasto dając orzechy do góy.
Kruche ciasto z jabłkami i budyniem
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu