Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Kruche ciasto z jabłkami i budyniem

print Drukuj
Kruche ciasto z jabłkami i budyniem

Marta

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena:
0.0

0 ocen

Budyń i jabłka na kruchym cieście - najlepsze do zjedzenia na drugo dzień

składniki

Ciasto:
- 1 kostka margaryny (zimnej, prosto z lodówki)
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:
- 2 budynie (smak dowolny)
- 3 szklanki mleka
- cukier (wg wskazówek na opakowaniach budyniu)

- 1 kg jabłek

sposób przygotowania

Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto. Zawinąć w folię i wsadzić do lodówki na ok. 30 min. W międzyczasie umyć i obrać jabłka. Pokroić je w grube plastry lub cząstki. 


Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu, dodając tylko 3 szklanki mleka.

3/4 ciasta rozwałkować i ciastem wyłożyć okrągłą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (dół i wysoko boki). Na ciasto wyłożyć jabłka. Jabłka zalać gorącym budyniem. Na wierzch położyć pozostałą część ciasta, również rozwałkowaną, Nakłuć widelcem. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 45-50 min. Ja zwykle piekę 45 min na termoobiegu, a potem jeszcze 5 min - sam dół. Ciasto kroić, kiedy całkowicie wystygnie. Najsmaczniejsze jest na drugi dzień.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 10
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Gwiazdka

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!