- 1 kostka margaryny (zimnej, prosto z lodówki)
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
- 2 budynie (smak dowolny)
- 3 szklanki mleka
- cukier (wg wskazówek na opakowaniach budyniu)
- 1 kg jabłek
Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto. Zawinąć w folię i wsadzić do lodówki na ok. 30 min. W międzyczasie umyć i obrać jabłka. Pokroić je w grube plastry lub cząstki.
Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu, dodając tylko 3 szklanki mleka.
3/4 ciasta rozwałkować i ciastem wyłożyć okrągłą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (dół i wysoko boki). Na ciasto wyłożyć jabłka. Jabłka zalać gorącym budyniem. Na wierzch położyć pozostałą część ciasta, również rozwałkowaną, Nakłuć widelcem. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 45-50 min. Ja zwykle piekę 45 min na termoobiegu, a potem jeszcze 5 min - sam dół. Ciasto kroić, kiedy całkowicie wystygnie. Najsmaczniejsze jest na drugi dzień.
Ciasto z masą kawową i jabłkami
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu