Kruche z pianką i truskawkami

Kruche z pianką i truskawkami

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Ciasto jest bardzo kruche, a pianka bardzo delikatna .REWELACJA :)

Składniki:

ciasto kruche :


mąka krupczatka 2 szklanki
masło 200 gram
żółtka 4 sztuki
cukier puder 3 łyżki

budyniowa pianka:

białka 4 sztuki
cukier puder 1 niepełna szklanka
olej 3/4 szklanki
budyń śmietankowy 1,5 opakowania

dodatkowo:

truskawki świeże

Sposób przygotowania:

  • z podanych składników zagnieść ciasto kruche Podzielić na dwie części, w proporcjach 60% i 40%. Każdą zawinąć w folię spożywczą i zamrozić.
  • Okrągłą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, spód i boki wylepić ciastem( większą częścią) .Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 15 minut, do uzyskania złotego koloru. Odstawić do wystudzenia.
  • Białka ubić powoli wsypywać cukier. Następnie wsypać proszek budyniowy, cały czas miksując by dobrze się rozpuścił, na koniec wlać olej, miksując do połączenia.
  • Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę, ułożyć truskawki ,lekko dociskając
  • na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta,piec w temperaturze 180 stopni przez około 30-40 minut.
  • Przestudzić i oprószyć cukrem pudrem. 

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy