Kruche z pianką i truskawkami
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 8
Ciasto jest bardzo kruche, a pianka bardzo delikatna .REWELACJA :)
Składniki:
ciasto kruche :
mąka krupczatka 2 szklanki
masło 200 gram
żółtka 4 sztuki
cukier puder 3 łyżki
budyniowa pianka:
białka 4 sztuki
cukier puder 1 niepełna szklanka
olej 3/4 szklanki
budyń śmietankowy 1,5 opakowania
dodatkowo:
truskawki świeże
Sposób przygotowania:
- z podanych składników zagnieść ciasto kruche Podzielić na dwie części, w proporcjach 60% i 40%. Każdą zawinąć w folię spożywczą i zamrozić.
- Okrągłą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, spód i boki wylepić ciastem( większą częścią) .Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 15 minut, do uzyskania złotego koloru. Odstawić do wystudzenia.
- Białka ubić powoli wsypywać cukier. Następnie wsypać proszek budyniowy, cały czas miksując by dobrze się rozpuścił, na koniec wlać olej, miksując do połączenia.
- Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę, ułożyć truskawki ,lekko dociskając
- na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta,piec w temperaturze 180 stopni przez około 30-40 minut.
- Przestudzić i oprószyć cukrem pudrem.
# Tagi:
Autor: joanna1974
Polecamy również
Kruchy z orzechami i wiśniową pianką
Kruchy z orzechami i wiśniową pianką- dość pracochłonne ciasto. Ma wiele smakowych warstw, smakuje mi!Ciasto niebo
Ciasto niebo jest bardzo dobre, jak tylko ktoś lubi orzechy i jabłka to coś dla niego!Kruche z porzeczkami
Kruche z porzeczkami- bardzo słodkie ciasto z porzeczkami! Polecam wersję z truskawkami!Kruchy grysikowiec z jabłkami
Kruchy grysikowiec z jabłkami- kruche ciasto z jabłkami. Fajny wypiek do kawy!Kruche z pianką i truskawkami
Ciasto jest bardzo kruche, a pianka bardzo delikatna .REWELACJA :)Zobacz więcej przepisów na: