Karp w galarecie faszerowany
Ocena: ★ ★ ★ ☆ ☆
7 Ocen
Ilość porcji: 6
Wigilijny karp w galarecie faszerowany to danie przygotowywanezawsze przez moją babcię i zawsze wychodzi pyszny. Równocześnie aby zaproponować Wam zdrowe i dietetyczne wigilijne danie wcale nie trzeba modyfikować przepisu na karpia w galarecie faszerowanego :) Zdrowy i smaczny sam w sobie, dodatkowo niskokaloryczne świąteczne danie! Ja jestem pewna że na moim wigilijnym stole nie zabraknie karpia w galarecie faszerowanego...
Składniki:
- Karp 2 kg
- Cebula 3 sztuki
- Seler korzeniowy 1/3 sztuki
- Pietruszka 1 sztuka
- Bułka kajzerka 1 sztuka
- Masło1 łyżka
- Jajka 2 sztuki
- Sól i pieprz do smaku
- Cukier 1 szczypta
- Żelatyna 30 g
- Cytryna plasterki cytryny do dekoracji
Sposób przygotowania:
Oto przepis na karpia w galarecie faszerowanego
- Karpia oczyścić z łusek i odkroić głowę.
- Wyjąć wnętrzności i następnie rybę należy dokładnie umyć.
- Nożycami odkroić płetwy i pokroić rybę na 6 dzwonków, odcinając ogon.
- Końcem ostrego noża z każdego dzwonka wykroić mięso razem z ością, pozostawiając cienką warstwę mięsa przy skórze.
- Wycięte kawałki mięsa oddzielić od ości.
- Oczyścić głowę karpia i razem z kawałkami ości włożyć do garnka.
- Zalać litrem wody, dodać 1 cebulę, seler i pietruszkę, posolić do smaku, przykryć i gotować przez około 30 minut.
- W międzyczasie, namoczyć kajzerkę, następnie odcisnąć ją z wody.
- Następnie 2 cebule pokroić i przepuścić przez maszynkę razem z mięsem z karpia i namoczoną w wodzie bułką kajzerką
- Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z masłem, dodać zmieloną rybę, sól, pieprz i cukier - dokładnie wymieszać.
- Białka ubić na sztywną pianę - dodać do masy rybnej (gdyby masa była zbyt rzadka, można dodać łyżkę bułki tartej)
- Dzwonka karpia ułożyć na wilgotnej deseczce.
- Do kawałków ryby nakładać nadzienie - wygładzić nożem zwilżonym w letniej wodzie
- Wywar przecedzić i wlać do płaskiego szerokiego garnka - gotować na małym ogniu.
- Ostrożnie, za pomocą szerokiej łopatki, wkładać dzwonki karpia z nadzieniem do gotującego się wywaru
- Przykryć i gotować na małym ogniu przez 25 minut.
- Karpia przełożyć do salaterki, a wywar ponownie przecedzić
- W rondelku podgrzać wywar i następnie rozpuścić w nim dokładnie żelatynę i odstawić do przestudzenia.
- Karpia udekorować plasterkami cytryny i zalać tężejącą galaretą
I gotowe, pyszny karp w galarecie - odstawić do całkowitego stężenia
Smacznego!
# Tagi:
Autor: Marta
Polecamy również
Karp w galarecie a la Andrzej
U nas w rodzinie każdy przygotowuje na wigilię swoje popisowe danie. Do mnie należy przygotowanie karpia w galarecie. Ka...Mój karp w galarecie
Dla większości Polaków karp jest nieodłącznym symbolem Bożego Narodzenia. Jeszcze niedawno, karp nie cieszył się...Wigilijny karp w galarecie
Wigilijny karp w galarecie jest dla mnie prawdziwym przysmakiem. Lubię lekkość karpia w galarecie i to specyficzne połąc...Karp w galarecie faszerowany
Wigilijny karp w galarecie faszerowany to danie przygotowywanezawsze przez moją babcię i zawsze wychodzi pyszny. R&oacut...Zobacz więcej przepisów na: