Polecamy dzisiaj:

Muszle zapiekane ze szpinakiem

Karp w galarecie faszerowany

print Drukuj
Karp w galarecie faszerowany

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
3.7

7 ocen

Wigilijny karp w galarecie faszerowany to danie przygotowywanezawsze przez moją babcię i zawsze wychodzi pyszny. Równocześnie aby zaproponować Wam zdrowe i dietetyczne wigilijne danie wcale nie trzeba modyfikować przepisu na karpia w galarecie faszerowanego  :) Zdrowy i smaczny sam w sobie, dodatkowo niskokaloryczne świąteczne danie! Ja jestem pewna że na moim wigilijnym stole nie zabraknie karpia w galarecie faszerowanego...

składniki
  • Karp 2 kg
  • Cebula 3 sztuki
  • Seler korzeniowy 1/3 sztuki
  • Pietruszka 1 sztuka
  • Bułka kajzerka 1 sztuka
  • Masło1 łyżka
  • Jajka 2 sztuki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Cukier 1 szczypta
  • Żelatyna 30 g
  • Cytryna plasterki cytryny do dekoracji
sposób przygotowania

Oto przepis na karpia w galarecie faszerowanego

  1. Karpia oczyścić z łusek i odkroić głowę.
  2. Wyjąć wnętrzności i następnie rybę należy dokładnie umyć.
  3. Nożycami odkroić płetwy i pokroić rybę na 6 dzwonków, odcinając ogon.
  4. Końcem ostrego noża z każdego dzwonka wykroić mięso razem z ością, pozostawiając cienką warstwę mięsa przy skórze.
  5. Wycięte kawałki mięsa oddzielić od ości.
  6. Oczyścić głowę karpia i razem z kawałkami ości włożyć do garnka.
  7. Zalać litrem wody, dodać 1 cebulę, seler i pietruszkę, posolić do smaku, przykryć i gotować przez około 30 minut.
  8. W międzyczasie, namoczyć kajzerkę, następnie odcisnąć ją z wody.
  9. Następnie 2 cebule pokroić i przepuścić przez maszynkę razem z mięsem z karpia i namoczoną w wodzie bułką kajzerką
  10. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z masłem, dodać zmieloną rybę, sól, pieprz i cukier - dokładnie wymieszać.
  11. Białka ubić na sztywną pianę - dodać do masy rybnej (gdyby masa była zbyt rzadka, można dodać łyżkę bułki tartej)
  12. Dzwonka karpia ułożyć na wilgotnej deseczce.
  13. Do kawałków ryby nakładać nadzienie - wygładzić nożem zwilżonym w letniej wodzie
  14. Wywar przecedzić i wlać do płaskiego szerokiego garnka - gotować na małym ogniu.
  15. Ostrożnie, za pomocą szerokiej łopatki, wkładać dzwonki karpia z nadzieniem do gotującego się wywaru
  16. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 25 minut.
  17. Karpia przełożyć do salaterki, a wywar ponownie przecedzić
  18. W rondelku podgrzać wywar i następnie rozpuścić w nim dokładnie żelatynę i odstawić do przestudzenia.
  19. Karpia udekorować plasterkami cytryny i zalać tężejącą galaretą

I gotowe, pyszny karp w galarecie - odstawić do całkowitego stężenia

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!