Wigilijny karp w galarecie

Wigilijny karp w galarecie

Ocena:

11 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Wigilijny karp w galarecie jest dla mnie prawdziwym przysmakiem. Lubię lekkość karpia w galarecie i to specyficzne połączenie ryby z warzywami. W zestawieniu z pozostałymi daniami, wigilijny karp w galarecie jest daniem lekkim i odświeżającym.   

Składniki:

  • karp - 1 kg
  • cebula - 3 główki
  • pietruszka - 2 korzenie
  • seler - ½
  • marchewka - 1 szt.
  • żelatyna - 4 łyżeczki
  • cukier - 1 łyżka
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

A oto przepis na wigilijnego karpia w galerecie w kilku krokach:

  1. Rybę opłucz, osusz i oprósz lekko solą.
  2. Warzywa włóż do szerokiego garnka, zalej litrem wody i gotuj przez 5 minut.
  3. Dodaj głowę (możesz też dodać inne kawałki ryby), łyżkę cukru i pół łyżeczki soli, przykryj i gotuj przez 1 godzinę na bardzo małym ogniu. Pod koniec gotowania dodaj nieco pieprzu.
  4. Dzwonka karpia wyjmij delikatnie z garnka i ułóż w naczyniu żaroodpornym lub w salaterce.
  5. Przecedź wywar, głowę i resztki ryby wyrzuć. Warzywa możesz z powrotem dodać do wywaru, aby potrawa ładniej wyglądała.
  6. Żelatynę rozpuść w kilku łyżkach zimnej wody, odstaw aby napęczniała, po czym dodaj do wywaru, wymieszaj i gotuj 5 minut.
  7. Zalej tym wywarem rybę w salaterce. Szczelnie przykryj salaterkę folią spożywczą i odstaw, aby ostygło i stężało.

Wigilijny karp w galarecie zwraca uwagę nie tylko wyjątkowym smakiem, ale również wyglądem. Danie może być bardzo ładne i kolorowe - inwencja zależy od ciebie! Smacznego!

Autor: Mika

Polecamy nasze przepisy