Polecamy dzisiaj:

Muszle zapiekane ze szpinakiem

Karp w galarecie a la Andrzej

print Drukuj
Karp w galarecie a la Andrzej

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
4.4

7 ocen

U nas w rodzinie każdy przygotowuje na wigilię swoje popisowe danie. Do mnie należy przygotowanie karpia w galarecie. Karpia w galarecie nauczyła mnie moja siostra, ale nieskromnie powiem, że doprowadziłem ten przepis do perfekcji i teraz mówi się, że to karp w galarecie a la Andrzej!

składniki
  • sprawiony karp - ok. 1 kg
  • włoszczyzna - 1 pęczek
  • cebula - 2 szt.
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • listek laurowy
  • sól
  • cukier
  • białko - 2 szt.
  • ocet - 2 łyżki
  • żelatyna - 2 łyżeczki
  • koperek
  • zielony groszek do dekoracji
sposób przygotowania

A oto przepis na karpia w galarecie a la Andrzej:

  1. Warzywa z włoszczyzny i cebule oczyścić, włożyć do garnka, posolić, dodać odrobinę cukru i ugotować wywar.
  2. Dodać do niego listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Następnie do wywaru ostrożnie włożyć dzwonka ryby i na wolnym ogniu gotować 15–20 minut.
  3. Wyjąć łyżką cedzakową.
  4. Wywar przecedzić. Marchewki z wywaru pokroić i wykorzystać do dekoracji potrawy.  Żelatynę rozmoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody.
  5. Dodać do wywaru, dolać lekko roztrzepane białka i ocet.
  6. Mieszając, całość podgrzewać na wolnym ogniu, aż wywar się sklaruje i znowu przecedzić.
  7. Na dno półmiska nalać trochę wywaru. Pozostawić w chłodzie, aby zastygł. Następnie ułożyć warstwę warzyw i ryby.
  8. Udekorować i zalać pozostałym wywarem. Wstawić do lodówki i pozostawić do zastygnięcia.

W przygotowywaniu karpia w galarecie ważna jest klarowność zalewy. Przepis jest prosty, ale wymaga odrobiny cierpliwości. Sam próbuję różnych dekoracji tego dania. w końcu danie karp w galarecie a la Andrzej zobowiązuje! Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!