Karp w galarecie a la Andrzej


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
7 Ocen

Ilość porcji: 4
U nas w rodzinie każdy przygotowuje na wigilię swoje popisowe danie. Do mnie należy przygotowanie karpia w galarecie. Karpia w galarecie nauczyła mnie moja siostra, ale nieskromnie powiem, że doprowadziłem ten przepis do perfekcji i teraz mówi się, że to karp w galarecie a la Andrzej!
Składniki:
- sprawiony karp - ok. 1 kg
- włoszczyzna - 1 pęczek
- cebula - 2 szt.
- ziele angielskie
- pieprz
- listek laurowy
- sól
- cukier
- białko - 2 szt.
- ocet - 2 łyżki
- żelatyna - 2 łyżeczki
- koperek
- zielony groszek do dekoracji
Sposób przygotowania:
A oto przepis na karpia w galarecie a la Andrzej:
- Warzywa z włoszczyzny i cebule oczyścić, włożyć do garnka, posolić, dodać odrobinę cukru i ugotować wywar.
- Dodać do niego listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Następnie do wywaru ostrożnie włożyć dzwonka ryby i na wolnym ogniu gotować 15–20 minut.
- Wyjąć łyżką cedzakową.
- Wywar przecedzić. Marchewki z wywaru pokroić i wykorzystać do dekoracji potrawy. Żelatynę rozmoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody.
- Dodać do wywaru, dolać lekko roztrzepane białka i ocet.
- Mieszając, całość podgrzewać na wolnym ogniu, aż wywar się sklaruje i znowu przecedzić.
- Na dno półmiska nalać trochę wywaru. Pozostawić w chłodzie, aby zastygł. Następnie ułożyć warstwę warzyw i ryby.
- Udekorować i zalać pozostałym wywarem. Wstawić do lodówki i pozostawić do zastygnięcia.
W przygotowywaniu karpia w galarecie ważna jest klarowność zalewy. Przepis jest prosty, ale wymaga odrobiny cierpliwości. Sam próbuję różnych dekoracji tego dania. w końcu danie karp w galarecie a la Andrzej zobowiązuje! Smacznego!
# Tagi:
Autor: Andrzej
Polecamy również

Wigilijny karp w galarecie
Wigilijny karp w galarecie jest dla mnie prawdziwym przysmakiem. Lubię lekkość karpia w galarecie i to specyficzne połąc...
Karp w galarecie faszerowany
Wigilijny karp w galarecie faszerowany to danie przygotowywanezawsze przez moją babcię i zawsze wychodzi pyszny. R&oacut...
Mój karp w galarecie
Dla większości Polaków karp jest nieodłącznym symbolem Bożego Narodzenia. Jeszcze niedawno, karp nie cieszył się...
Karp w galarecie a la Andrzej
U nas w rodzinie każdy przygotowuje na wigilię swoje popisowe danie. Do mnie należy przygotowanie karpia w galarecie. Ka...Zobacz więcej przepisów na:
Karp w galarecie

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.