Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Karp w galarecie a la Andrzej

print Drukuj
Karp w galarecie a la Andrzej

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
4.4

7 ocen

U nas w rodzinie każdy przygotowuje na wigilię swoje popisowe danie. Do mnie należy przygotowanie karpia w galarecie. Karpia w galarecie nauczyła mnie moja siostra, ale nieskromnie powiem, że doprowadziłem ten przepis do perfekcji i teraz mówi się, że to karp w galarecie a la Andrzej!

składniki
  • sprawiony karp - ok. 1 kg
  • włoszczyzna - 1 pęczek
  • cebula - 2 szt.
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • listek laurowy
  • sól
  • cukier
  • białko - 2 szt.
  • ocet - 2 łyżki
  • żelatyna - 2 łyżeczki
  • koperek
  • zielony groszek do dekoracji
sposób przygotowania

A oto przepis na karpia w galarecie a la Andrzej:

  1. Warzywa z włoszczyzny i cebule oczyścić, włożyć do garnka, posolić, dodać odrobinę cukru i ugotować wywar.
  2. Dodać do niego listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Następnie do wywaru ostrożnie włożyć dzwonka ryby i na wolnym ogniu gotować 15–20 minut.
  3. Wyjąć łyżką cedzakową.
  4. Wywar przecedzić. Marchewki z wywaru pokroić i wykorzystać do dekoracji potrawy.  Żelatynę rozmoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody.
  5. Dodać do wywaru, dolać lekko roztrzepane białka i ocet.
  6. Mieszając, całość podgrzewać na wolnym ogniu, aż wywar się sklaruje i znowu przecedzić.
  7. Na dno półmiska nalać trochę wywaru. Pozostawić w chłodzie, aby zastygł. Następnie ułożyć warstwę warzyw i ryby.
  8. Udekorować i zalać pozostałym wywarem. Wstawić do lodówki i pozostawić do zastygnięcia.

W przygotowywaniu karpia w galarecie ważna jest klarowność zalewy. Przepis jest prosty, ale wymaga odrobiny cierpliwości. Sam próbuję różnych dekoracji tego dania. w końcu danie karp w galarecie a la Andrzej zobowiązuje! Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Gwiazdka

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!