Karp w galarecie a la Andrzej

Karp w galarecie a la Andrzej

Ocena:

7 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

U nas w rodzinie każdy przygotowuje na wigilię swoje popisowe danie. Do mnie należy przygotowanie karpia w galarecie. Karpia w galarecie nauczyła mnie moja siostra, ale nieskromnie powiem, że doprowadziłem ten przepis do perfekcji i teraz mówi się, że to karp w galarecie a la Andrzej!

Składniki:

  • sprawiony karp - ok. 1 kg
  • włoszczyzna - 1 pęczek
  • cebula - 2 szt.
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • listek laurowy
  • sól
  • cukier
  • białko - 2 szt.
  • ocet - 2 łyżki
  • żelatyna - 2 łyżeczki
  • koperek
  • zielony groszek do dekoracji

Sposób przygotowania:

A oto przepis na karpia w galarecie a la Andrzej:

  1. Warzywa z włoszczyzny i cebule oczyścić, włożyć do garnka, posolić, dodać odrobinę cukru i ugotować wywar.
  2. Dodać do niego listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Następnie do wywaru ostrożnie włożyć dzwonka ryby i na wolnym ogniu gotować 15–20 minut.
  3. Wyjąć łyżką cedzakową.
  4. Wywar przecedzić. Marchewki z wywaru pokroić i wykorzystać do dekoracji potrawy.  Żelatynę rozmoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody.
  5. Dodać do wywaru, dolać lekko roztrzepane białka i ocet.
  6. Mieszając, całość podgrzewać na wolnym ogniu, aż wywar się sklaruje i znowu przecedzić.
  7. Na dno półmiska nalać trochę wywaru. Pozostawić w chłodzie, aby zastygł. Następnie ułożyć warstwę warzyw i ryby.
  8. Udekorować i zalać pozostałym wywarem. Wstawić do lodówki i pozostawić do zastygnięcia.

W przygotowywaniu karpia w galarecie ważna jest klarowność zalewy. Przepis jest prosty, ale wymaga odrobiny cierpliwości. Sam próbuję różnych dekoracji tego dania. w końcu danie karp w galarecie a la Andrzej zobowiązuje! Smacznego!

Autor: Andrzej

Polecamy również

wigilijny-karp-w-galarecie

Wigilijny karp w galarecie

Wigilijny karp w galarecie jest dla mnie prawdziwym przysmakiem. Lubię lekkość karpia w galarecie i to specyficzne połąc...
karp-w-galarecie-faszerowany

Karp w galarecie faszerowany

Wigilijny karp w galarecie faszerowany to danie przygotowywanezawsze przez moją babcię i zawsze wychodzi pyszny. R&oacut...
moj-karp-w-galarecie

Mój karp w galarecie

Dla większości Polaków karp jest nieodłącznym symbolem Bożego Narodzenia. Jeszcze niedawno, karp nie cieszył się...
karp-w-galarecie-a-la-andrzej

Karp w galarecie a la Andrzej

U nas w rodzinie każdy przygotowuje na wigilię swoje popisowe danie. Do mnie należy przygotowanie karpia w galarecie. Ka...

Zobacz więcej przepisów na:

Karp w galarecie

chefs hat

Ostatnio dodane

warszawa-stawia-na-zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
jak-zrobic-kluski-na-parze

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   p...
ekspresy-cisnieniowe-de-longhi-domowa-kawiarnia-w-zasiegu-reki

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
hurtownia-cukiernicza-miejsce-dzieki-ktoremu-stworzysz-unikatowe-wypieki

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
pyszne-zawijance-z-rodzynkami

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
salatka-jarzynowa-proste-i-szybkie-danie-na-kazda-okazje

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała...

Polecamy nasze przepisy