Mój karp w galarecie
Ocena: ★ ★ ★ ★ ☆
4 Ocen
Ilość porcji: 5
Dla większości Polaków karp jest nieodłącznym symbolem Bożego Narodzenia. Jeszcze niedawno, karp nie cieszył się jednak w mojej rodzinie szczególnym zainteresowaniem. Wszystko się zmieniło odkąd przygotowałam karpia w galarecie. Karp w galarecie to pyszne danie, a teraz, czekają na niego wszyscy goście!
Składniki:
- karp - 1 szt. (ok. 1,2 kg)
- marynowane grzybki - 15 dag
- marynowane buraczki- 15 dag
- włoszczyzna - ½ pęczka
- natka pietruszki - ½ pęczka
- sok z cytryny
- żelatyna - 4 łyżeczki
- liście laurowe - 2 szt.
- pieprzu
- ziele angielskie
- sól
Sposób przygotowania:
A oto mój przepis na karpia w galarecie:
- Rybę sprawiam, myję, osuszam (płetwy i głowę zachowuję).
- Nacieram solą i skrapiam sokiem z cytryny.
- Włoszczyznę oczyszczam, myję, kroję na kawałki i wkładam do rondla, wlewam 2 l wody, dodaję płetwy i głowę karpia, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Gotuję pod przykryciem 1 godzinę.
- Karpia dzielę na dzwonka. Dokładam do rondla, gotuję jeszcze 20 minut.
- Dzwonka wyjmuję, układam na półmisku, studzę. Obkładam buraczkami i grzybkami.
- Żelatynę moczę w małej ilości zimnej wody.
- Wywar przecedzam przez gęste sito, 1 l gorącego płynu mieszam z żelatyną.
- Zalewam karpia, dekoruję natką, studzę.
Karpia w galarecie należy wstawić do lodówki na ok. 5 godzin. To danie jest nie tylko smaczne, ale również efektowne. Karp w galarecie jest ozdobą stołu wigilijnego! Smacznego!
# Tagi:
Autor: Kafka
Polecamy również
Wigilijny karp w galarecie
Wigilijny karp w galarecie jest dla mnie prawdziwym przysmakiem. Lubię lekkość karpia w galarecie i to specyficzne połąc...Mój karp w galarecie
Dla większości Polaków karp jest nieodłącznym symbolem Bożego Narodzenia. Jeszcze niedawno, karp nie cieszył się...Karp w galarecie a la Andrzej
U nas w rodzinie każdy przygotowuje na wigilię swoje popisowe danie. Do mnie należy przygotowanie karpia w galarecie. Ka...Karp w galarecie faszerowany
Wigilijny karp w galarecie faszerowany to danie przygotowywanezawsze przez moją babcię i zawsze wychodzi pyszny. R&oacut...Zobacz więcej przepisów na: