Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Mój karp w galarecie

print Drukuj
Mój karp w galarecie

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 5
Ocena:
4.5

4 oceny

Dla większości Polaków karp jest nieodłącznym symbolem Bożego Narodzenia. Jeszcze niedawno, karp nie cieszył się jednak w mojej rodzinie szczególnym zainteresowaniem. Wszystko się zmieniło odkąd przygotowałam karpia w galarecie. Karp w galarecie to pyszne danie, a teraz, czekają na niego wszyscy goście!

składniki
  • karp  - 1 szt. (ok. 1,2 kg)
  • marynowane grzybki - 15 dag
  • marynowane buraczki- 15 dag
  • włoszczyzna - ½ pęczka
  • natka pietruszki - ½ pęczka
  • sok z cytryny
  • żelatyna - 4 łyżeczki
  • liście laurowe - 2 szt.
  • pieprzu
  • ziele angielskie
  • sól
sposób przygotowania

A oto mój przepis na karpia w galarecie:

  1. Rybę sprawiam, myję, osuszam (płetwy i głowę zachowuję).
  2. Nacieram solą i skrapiam sokiem z cytryny.
  3. Włoszczyznę oczyszczam, myję, kroję na kawałki i wkładam do rondla, wlewam 2 l wody, dodaję płetwy i głowę karpia, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Gotuję pod przykryciem 1 godzinę.
  4. Karpia dzielę na dzwonka. Dokładam do rondla, gotuję jeszcze 20 minut.
  5. Dzwonka wyjmuję, układam na półmisku, studzę. Obkładam buraczkami i grzybkami.
  6. Żelatynę moczę w małej ilości zimnej wody.
  7. Wywar przecedzam przez gęste sito, 1 l gorącego płynu mieszam z żelatyną.
  8. Zalewam karpia, dekoruję natką, studzę.

Karpia w galarecie należy wstawić do lodówki na ok. 5 godzin. To danie jest nie tylko smaczne, ale również efektowne. Karp w galarecie jest ozdobą stołu wigilijnego! Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!