Polecamy dzisiaj:

Żurek tradycyjny

Mój karp w galarecie

print Drukuj
Mój karp w galarecie

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 5
Ocena:
4.5

4 oceny

Dla większości Polaków karp jest nieodłącznym symbolem Bożego Narodzenia. Jeszcze niedawno, karp nie cieszył się jednak w mojej rodzinie szczególnym zainteresowaniem. Wszystko się zmieniło odkąd przygotowałam karpia w galarecie. Karp w galarecie to pyszne danie, a teraz, czekają na niego wszyscy goście!

składniki
  • karp  - 1 szt. (ok. 1,2 kg)
  • marynowane grzybki - 15 dag
  • marynowane buraczki- 15 dag
  • włoszczyzna - ½ pęczka
  • natka pietruszki - ½ pęczka
  • sok z cytryny
  • żelatyna - 4 łyżeczki
  • liście laurowe - 2 szt.
  • pieprzu
  • ziele angielskie
  • sól
sposób przygotowania

A oto mój przepis na karpia w galarecie:

  1. Rybę sprawiam, myję, osuszam (płetwy i głowę zachowuję).
  2. Nacieram solą i skrapiam sokiem z cytryny.
  3. Włoszczyznę oczyszczam, myję, kroję na kawałki i wkładam do rondla, wlewam 2 l wody, dodaję płetwy i głowę karpia, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Gotuję pod przykryciem 1 godzinę.
  4. Karpia dzielę na dzwonka. Dokładam do rondla, gotuję jeszcze 20 minut.
  5. Dzwonka wyjmuję, układam na półmisku, studzę. Obkładam buraczkami i grzybkami.
  6. Żelatynę moczę w małej ilości zimnej wody.
  7. Wywar przecedzam przez gęste sito, 1 l gorącego płynu mieszam z żelatyną.
  8. Zalewam karpia, dekoruję natką, studzę.

Karpia w galarecie należy wstawić do lodówki na ok. 5 godzin. To danie jest nie tylko smaczne, ale również efektowne. Karp w galarecie jest ozdobą stołu wigilijnego! Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Jak zrobić ciasto bananowe
Gwiazdka

Jak zrobić ciasto bananowe

Jak zrobić ciasto bananowe? Bardzo łatwo, sprawdźcie ten prosty przepis na ciasto bananowe. 
Jak zrobić quiche lorraine
Gwiazdka

Jak zrobić quiche lorraine

Oto przepis na quiche lorraine, pyszne francuskie danie, ktore można podawać zarówno na ciepło, jak i zimno. A zatem jak zrobić quiche lorraine. 
Jak zrobić placuszki z bananem
Gwiazdka

Jak zrobić placuszki z bananem

Jak zrobić placuszki z bananem? Bardzo prosto, oto sprawdzony przepis na bananowe placuszki. Szybko i prosto - recepta na udane danie. Proste, bananowe placuszki czekają na Ciebie :)
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!