Pieczenie w rękawie pozwala na zachowanie pełni aromatu pieczonych mięs oraz na zastosowanie niewielkiej ilości tłuszczu. Kacze udka pieczone w rękawie są soczyste i smaczne.
Krupnik to tradycyjna polska zupa. Niezwykle pożywna i smaczna. W moim domu krupnik jest bardzo popularny głównie jesienią i zimą. Przyrządzamy go z dodatkiem grzybów, co nadaje mu niepowtarzalnego aromatu. Świetnie rozgrzewa i syci. Krupnik nadaje się na jednodaniowy obiad.
Ryba jest dobra na wszystko. Ten slogan głosi starą prawdę o zbawiennym skutku spożywania ryb. Dzisiaj proponuję danie ze szlachetnej ryby, jaką jest łosoś pieczony. Nie każdy lubi łososia, jednak upieczony nabiera szlachetności, a dzięki przyprawom dobrego smaku. Polecam, oto mój łosoś pieczony.
Pyszna sałatka z tuńczykiem. Łatwa i szybka w przygotowaniu, wystarczy tylko połączyć składniki z puszki i w kilka minut otrzymujemy danie, które niejednego zachwyci. Sałatka z tuńczykiem wyśmienicie smakuje z pieczywem razowym.
Szparagi - wiosenny przysmak. To jeden z prostszych przepisów na zapiekane zielone szparagi. Nie trzeba być mistrzem kuchni aby podać tak przyrządzone szparagi. Ich wielką zaletą jest nie tylko fantastyczny smak ale też piękny wygląd. Także jedzmy szparagi!
Dzisiaj przepis na leczo, bo w marketach mamy do wyboru całe mnóstwo jarzyn. Cieszą oko i podniebienie, dlatego postanowiłem przygotować leczo. Odrobina kiełbasy połączona z jarzynami i przecierem pomidorowym - takie jest leczo. Polecam przepis na leczo.
Jesień to wysyp grzybów w naszych lasach - pamiętajmy o tym! A jak już mamy grzyby to musi być zupa grzybowa. Aromatyczne i świeże grzyby nadadzą niepowtarzalny smak naszej zupie. Dlatego warto zbierać grzyby, bo zupa grzybowa z własnoręcznie zebranych grzybów smakuje najlepiej. Zupę można zrobić również z suszonych grzybów, wtedy taka zupa grzybowa np na Wigilię nabiera innego smaku od razu.
Lubię kuchnię zgodną z naturą i tym, co jest właśnie dostępne w naszym klimacie. Ostatnio królują śliwki i oczywiście knedle ze śliwkami. Przepis, który podaję to knedle ze śliwkami świeżymi, ale możesz je również wykonać potem z zamrożonym śliwkami.
Sprawdzony przepis na makaron z brokułem czyli świetny pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad, kawałki piersi kurczaka z brokułami i czerwoną papryką.
Sprawdzony przepis na roladki z indyka. Polecam, bo wykwintne roladki z piersi indyka faszerowane wątróbka drobiowa to świetna propozycja na przyjęcie lub rodzinny obiad!
Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach.
Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe.