Pieczenie w rękawie pozwala na zachowanie pełni aromatu pieczonych mięs oraz na zastosowanie niewielkiej ilości tłuszczu. Kacze udka pieczone w rękawie są soczyste i smaczne.
Bogracz - przepis na bogracz według Roberta Makłowicza, z jego książki "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza - smak Węgier". Bogracz to typowa potrawa węgierska. W rzeczywistości bogracz to nazwa kociołka, ale w Polsce przyjęło się określać nazwą “bogracz” zupę gulaszową.
Ryba po grecku nie ma co prawda niczego wspólnego z samą Grecją, ale mam do niej słabość. Jesień to przecież pora smacznych warzyw, stąd mój pomysł na rybę po grecku właśnie teraz. Świeże warzywa, ulubiona ryba gwarantują naprawdę smaczną rybę po grecku.
Dynia przeżywa ostatnio renesans. Sama z przyjemnością po nią sięgam. Najczęściej przygotowuję krem z dyni, ale mój krem z dyni to zupełnie wyjątkowe danie. Jest w nim nutka orientu. Taki krem z dyni umili każdą jesienną słotę.
Chociaż w zdrowej kuchni wiórki kokosowe mają swoich wrogów i zwolenników ja jestem wielkim fanem piersi kurczaka w kokosowej panierce, nie tylko z powodu ich smaku. Poza wybornym smakiem piersi kurczaka w kokosowej panierce niewątpliwym plusem tak wykonanej piersi jest spora zawartość błonnika pokarmowego oraz kwasu laurynowego, który wykazuje bakteriobójcze działanie. Mówi się także o korzystnym wpływie kwasu laurynowego na pracę kosmków jelitowych.
Szukasz nietuzinkowego przepisu na zdrową porcję mięsa na obiad? Zatem służę przepisem na indyka faszerowanego szpinakiem i pomidorami. Z indykiem faszerowanym szpinakiem i pomidorami eksplozja smaków jest gwarantowana! Połączenie: szpinaku, suszonych pomidorów, sera feta, aromatycznych przypraw i znakomitego mięsa indyka mówi samo za siebie....
Devolay czy devolaille - nieważne, jest pyszny! Kotlet devolay z żółtym serem zadowoli wszystkich - chrupiący z wierzchu, lejący i miękki w środku! Devolay z żółtym serem to mój ulubiony kotlet drobiowy. Wymaga odrobiny cierpliwości przy zawijaniu, ale wart jest zachodu. Masz ochotę na devolay z żółtym serem? Oto "jak zrobić devolay" :) Do dzieła!
Roladę można zrobić na różne sposoby, oto przepis na roladę cielęcą. Cielęcina to mięso delikatne i aksamitne w smaku, warto to wykorzystać we wspaniałym przepisie na roladę z cielęciny. Cielęcina ze szpinakiem, parmezanem = przepyszna rolada cielęca :)
Pyszna, pożywna i rozgrzewająca zupa, która nie zawiera żadnych sztucznych, gotowych dodatków a jedynie zdrowe bogate w witaminy warzywa. Stanowi mix tego co najbardziej potrzebne naszym organizmom. Zupa szczypiorkowa to prawdziwa bomba witaminowa, w mojej wersji z dodatkiem aromatycznego szczypiorku podana z grzankami.
Pieczony kurczak zawsze smakuje, ale mój idealnie upieczony kurczak jest najlepszy. Kurczak jest delikatny i soczysty a rodzina po prostu się nim zajada;)
Pyzy drożdżowe na parze czyli pampuchy - pyszne pampuchy można zjeść np. z sosem czy też użyć do obiadu zamiast ziemniaków. Polecam przepis na pyzy drożdżowe na parze, przepis na pampuchy.
Sprawdzony przepis na roladki z indyka. Polecam, bo wykwintne roladki z piersi indyka faszerowane wątróbka drobiowa to świetna propozycja na przyjęcie lub rodzinny obiad!
Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!