Nie ma chyba osoby, która usłyszawszy „kluski śląskie” nie poczułaby natychmiastowego uczucia głodu. Kluski śląskie to tradycja kuchni polskiej. Smaczne i niezwykle proste i tanie w przyrządzeniu. Z sosem smakują naprawdę dobrze.
Zupa cebulowa, gdy zmarzniemy lub przemokniemy to jest to, co naszemu organizmowi potrzeba, dlatego polecam aromatyczną zupę cebulową. Chroni przed przeziębieniem i wspaniale smakuje. I zupa cebulowa może być gotowana cały, okrągły rok.
Krokiety to brzmi dość smakowicie, a przecież jest to zwykły zapiekany naleśnik z farszem. Wprawdzie można krokiety wykonywać na wiele różnych sposobów, ale ja chyba najbardziej lubię i najczęściej robię krokiety z kapustą i grzybami. Krokiety z mięsem też pyszne, ale to inną razą :)
Szparagi - wiosenny przysmak. To jeden z prostszych przepisów na zapiekane zielone szparagi. Nie trzeba być mistrzem kuchni aby podać tak przyrządzone szparagi. Ich wielką zaletą jest nie tylko fantastyczny smak ale też piękny wygląd. Także jedzmy szparagi!
Pasta jajeczna - najlepsza z past. Pasta jajeczna idealnie smakuje z każdym rodzajem pieczywa. Możemy nią dekorować kanapki albo podawać w odrębnych miseczkach lub na liściach sałaty. Pasta jajeczna jest doskonała na śniadanie, choć na kolację też ją można zjeść :)
Spaghetti carbonara to gorące danie makaronowe dla wielbicieli sera. Serowy sos carbonara nadaje specyficzny smak tej potrawie, w związku z czym może nie każdy ją lubi, choć na pewno nie ja, bo jeśli spaghetti to tylko spaghetti carbonara! Moje spaghetti carbonara jest po prostu godne polecenia.
Jesień to wysyp grzybów w naszych lasach - pamiętajmy o tym! A jak już mamy grzyby to musi być zupa grzybowa. Aromatyczne i świeże grzyby nadadzą niepowtarzalny smak naszej zupie. Dlatego warto zbierać grzyby, bo zupa grzybowa z własnoręcznie zebranych grzybów smakuje najlepiej. Zupę można zrobić również z suszonych grzybów, wtedy taka zupa grzybowa np na Wigilię nabiera innego smaku od razu.
Chociaż w zdrowej kuchni wiórki kokosowe mają swoich wrogów i zwolenników ja jestem wielkim fanem piersi kurczaka w kokosowej panierce, nie tylko z powodu ich smaku. Poza wybornym smakiem piersi kurczaka w kokosowej panierce niewątpliwym plusem tak wykonanej piersi jest spora zawartość błonnika pokarmowego oraz kwasu laurynowego, który wykazuje bakteriobójcze działanie. Mówi się także o korzystnym wpływie kwasu laurynowego na pracę kosmków jelitowych.
Śledzie w śmietanie, w oleju, ale nie zapominajmy o świątecznej klasyce czyli o rolmopsach. Rolmopsy najczęściej kupujemy gotowe. Szkoda, że nie zdajemy sobie często sprawy, że własnoręczne przygotowanie rolmopsów, z wybranymi przez siebie dodatkami jest bardzo szybkie, dużo tańsze, a takie rolmopsy są zdecydowanie zdrowsze! Polecam na wigilijny stół i nie tylko... :)
Sprawdzony przepis na kapuśniak. Bardzo smaczna i sycąca zupa, idealna na jesienno-zimowe chłody. Na bazie kiszonej kapusty, z delikatną zasmażką na wiejskim smalcu. Rozgrzewająca i pyszna zupa kapuśniak, polecam!
Przepis na kartoflankę. Gdy mamy ochotę na pożywny i rozgrzewający obiad polecam ugotować tę zupę, która jest niezwkle pyszna i aromatyczna. Najlepiej smakuje bardzo gorąca. Polecam.
Tak przygotowany kalafior jest bardzo smaczny, co prawda trochę kaloryczny, ale od czasu do czasu możemy go przygotować. Pysznie smakuje z ulubionym mięskiem i młodymi ziemniaczkami. Polecam.
Jak zrobić cielęcinę, oto jest pytanie. Przepisy z cielęciny polecane są szczególnie dla dzieci, bo to delikatnie mięso, a z dodatkiem warzyw będzie wprost idealne.
Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!