Polecamy dzisiaj:

Placki ziemniaczane przekładane sosem grzybowym

Flaki domowe

print Drukuj
Flaki domowe

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena:
4.3

6 ocen

Można rzec, ze flaki to nasza narodowa zupa, oczywiście zaraz obok rosołu i żurku :) Przepis na flaki polecam sprawdzony, mój, wykorzystywany na Swięta czy inne uroczystości. Także mój sprawdzony przepis na flaki polecam zachować i wykorzystać, gdy zajdzie potrzeba.

składniki
  • 1 paczka mrożonych flaków
  • 80 dag wołowiny rosołowej (pręga, rostbratel lub szponder)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • Kawałek pora
  • 2 przyprawy do flaków (najlepiej różnych firm)
  • 1/3 kostki masła
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • Liście laurowe, ziele angielskie
  • sól, pieprz
sposób przygotowania

Sprawdzony przepis na flaki w kilku krokach:

  1. Poprzedniego dnia gotujemy flaki minimum 3 razy, zmieniając ciągle wodę. Tak, aby flaki straciły swój specyficzny i niezbyt przyjemny zapach. Jeśli 3 razy to za mało, obgotowujemy je nawet do 5 razy.
  2. Następnego dnia gotujemy z wołowiny i wyłącznie obranych i wypłukanych jarzyn rosół. Dodajemy do niego wyłącznie: liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Rosół powinien gotować się minimum 2 godziny żeby nasz wywar był mocno esencjonalny.
  3. Rosół przecedzamy do drugiego garnka. Natomiast jarzyny po wystudzeniu ucieramy na tarce na grubych oczkach i wrzucamy z powrotem do rosołu. Nie dodajemy pora. Ugotowane mięso z wołowiny kroimy lub skubiemy na drobne kawałeczki i również wrzucamy do rosołu.
  4. Na koniec dodajemy obgotowane poprzedniego dnia flaki i przyprawy do flaków (1 w całości i drugiej połowę). Nasze flaki gotujemy jakieś 30-40 minut żeby się dobrze połączyły smaki.
  5. Punktem kulminacyjnym flaków jest zasmażka do flaków. W tym celu na patelni rozpuszczamy masło i gdy się roztopi dodajemy mąkę. Energicznie mieszamy mąkę z masłem żeby nie powstały grudki i smażymy do uzyskania mocno złotego koloru.
  6. Następnie naszą zasmażką zaprawiamy flaki. Wlewamy ją, najlepiej przez sitko do flaków i mieszamy. Polecam wlewanie zasmażki przez sitko, szczególnie początkującym, żeby zasmażka nie zwarzyła się w zupie, bo wtedy całe flaki nie będą się nadawały do niczego. Z sitkiem na pewno się udadzą. Nawet jeżeli się zwarzy mąka w sitku to należy do sitka dolewać wywar z flaków i przecierać zasmażkę przez sitko do flaków.
  7. Gorące domowe flaki podajemy najlepiej z pieczywem.

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Gwiazdka

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybierz odpowiedni ekspres do kawy. Do najlepiej ocenianych sprzętów należą modele marki DeLonghi. Nawiązują do włoskich tradycji przygotowywania doskonałego espresso, ale sprawdzą się również dla miłośników kaw z puszystą pianką!
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Gwiazdka

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji. Współpraca z takim partnerem staje się kluczowym elementem sukcesu w dziedzinie cukiernictwa, zapewniając dostęp do różnych produktów, korzystnych cen oraz wsparcia specjalistów branżowych. Dzięki temu można znacznie lepiej rozwijać swoje przedsięwzięcia, tworząc wyjątkowe i konkurencyjne wyroby cukiernicze. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!