Polecamy dzisiaj:

Przepis na leczo

Flaki domowe

print Drukuj
Flaki domowe

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena:
4.3

6 ocen

Można rzec, ze flaki to nasza narodowa zupa, oczywiście zaraz obok rosołu i żurku :) Przepis na flaki polecam sprawdzony, mój, wykorzystywany na Swięta czy inne uroczystości. Także mój sprawdzony przepis na flaki polecam zachować i wykorzystać, gdy zajdzie potrzeba.

składniki
  • 1 paczka mrożonych flaków
  • 80 dag wołowiny rosołowej (pręga, rostbratel lub szponder)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • Kawałek pora
  • 2 przyprawy do flaków (najlepiej różnych firm)
  • 1/3 kostki masła
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • Liście laurowe, ziele angielskie
  • sól, pieprz
sposób przygotowania

Sprawdzony przepis na flaki w kilku krokach:

  1. Poprzedniego dnia gotujemy flaki minimum 3 razy, zmieniając ciągle wodę. Tak, aby flaki straciły swój specyficzny i niezbyt przyjemny zapach. Jeśli 3 razy to za mało, obgotowujemy je nawet do 5 razy.
  2. Następnego dnia gotujemy z wołowiny i wyłącznie obranych i wypłukanych jarzyn rosół. Dodajemy do niego wyłącznie: liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Rosół powinien gotować się minimum 2 godziny żeby nasz wywar był mocno esencjonalny.
  3. Rosół przecedzamy do drugiego garnka. Natomiast jarzyny po wystudzeniu ucieramy na tarce na grubych oczkach i wrzucamy z powrotem do rosołu. Nie dodajemy pora. Ugotowane mięso z wołowiny kroimy lub skubiemy na drobne kawałeczki i również wrzucamy do rosołu.
  4. Na koniec dodajemy obgotowane poprzedniego dnia flaki i przyprawy do flaków (1 w całości i drugiej połowę). Nasze flaki gotujemy jakieś 30-40 minut żeby się dobrze połączyły smaki.
  5. Punktem kulminacyjnym flaków jest zasmażka do flaków. W tym celu na patelni rozpuszczamy masło i gdy się roztopi dodajemy mąkę. Energicznie mieszamy mąkę z masłem żeby nie powstały grudki i smażymy do uzyskania mocno złotego koloru.
  6. Następnie naszą zasmażką zaprawiamy flaki. Wlewamy ją, najlepiej przez sitko do flaków i mieszamy. Polecam wlewanie zasmażki przez sitko, szczególnie początkującym, żeby zasmażka nie zwarzyła się w zupie, bo wtedy całe flaki nie będą się nadawały do niczego. Z sitkiem na pewno się udadzą. Nawet jeżeli się zwarzy mąka w sitku to należy do sitka dolewać wywar z flaków i przecierać zasmażkę przez sitko do flaków.
  7. Gorące domowe flaki podajemy najlepiej z pieczywem.

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Magiczne Kotlety
Gwiazdka

Magiczne Kotlety

Pieczarki z połaczeniem serka topionego to pyszne nadzienie do schabu.
Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem
Gwiazdka

Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem

Pomysł na pyszny niedzielny obiad
Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem
Gwiazdka

Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem

Pomysł na pyszny niedzielny obiad
Naleśniki po węgiersku
Gwiazdka

Naleśniki po węgiersku

Przepis na naleśniki z mięsem. Dziś polecam naleśniki z sosem węgierskim. Przepis na naleśniki z mięsem jest prosty, a danie sycące i pyszne. Polecam naleśniki na sycący obiad czy kolację!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!