Polecamy dzisiaj:

Zupa z dyni - smakowity krem

Przepis na flaki po warszawsku

print Drukuj
Przepis na flaki po warszawsku

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
4.3

11 ocen

Nie ma to jak flaki, i dlatego od dawna flaki goszczą na moim stole. Przepis na flaki po warszawsku ściągnąłem z jakiejś starej książki kucharskiej, więc to sprawdzony przepis na flaki :) Także polecam flaki po warszawsku!

składniki
  • 1 kg flaków wołowych
  • włoszczyzna 40 dkg
  • 50 dkg kości wołowych
  • 6 dkg tłuszczu do smażenia
  • 3 dkg mąki
  • 5 dkg żółtego, twardego sera
  • imbir mielony
  • majeranek
  • gałka muszkatołowa mielona
  • papryka mielona
  • sól 
  • pieprz
sposób przygotowania

Przepis na flaki po warszawsku w kilku krokach:

  1. Jeśli flaki nie są oczyszczone to musimy to sami zrobić i najpierw starannie czyścimy nożem, płuczemy kilka razy w ciepłej wodzie, następnie posypujemy solą i starannie szorujemy szczoteczką i znowu płuczemy kilka razy.
  2. Po umyciu zalewamy zimną wodą, gotujemy, a następnie po odcedzeniu przelewamy zimną wodą.
  3. Włoszczyznę płuczemy.
  4. Gdy nie używamy np bulionu z kostki, to musimy teraz przygotować wywar na kościach, które płuczemy i zalewamy zimną wodą, a następnie gotujemy wywar.
  5. Po ugotowaniu odlewamy 0,5 l, wyjmujemy kości a do pozostałego wywaru dodajemy flaki i gotujemy je do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy połowę włoszczyzny.
  6. Flaki gotujemy dosyć długo, bo około 4h.
  7. Pozostałą część włoszczyzny kroimy i na rozgrzanej, natłuszczonej patelni, po dodaniu niedużej ilości wody, dusimy pod przykryciem aż do miękkości warzyw.
  8. Gdy flaki już są miękkie, to wyjmujemy, studzimy je i kroimy w cieniutkie paski.
  9. Wkładamy je z powrotem do garnka, dodajemy warzywa i jeszcze gotujemy.
  10. Robimy zasmażkę: na natłuszczonej patelni rumienimy mąkę, dodajemy do mąki dolane wczesniej 0.5 l wywaru, gotujemy i dodajemy do garnka z flakami. Całośc ma mieć konsystencję dosyć gęstej zupy.
  11. Przyprawiamy pieprzem, solą, gałka muszkatołową i majerankiem.
  12. Flaki po warszawsku prawie gotowe. Jeszcze ścieramy ser i wykładamy obok talerza z imbirem i papryką, żeby każdy mógł sobie doprawić i dodać do smaku.

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!