Polecamy dzisiaj:

Żurek wielkanocny

Przepis na flaki po warszawsku

print Drukuj
Przepis na flaki po warszawsku

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
4.3

11 ocen

Nie ma to jak flaki, i dlatego od dawna flaki goszczą na moim stole. Przepis na flaki po warszawsku ściągnąłem z jakiejś starej książki kucharskiej, więc to sprawdzony przepis na flaki :) Także polecam flaki po warszawsku!

składniki
  • 1 kg flaków wołowych
  • włoszczyzna 40 dkg
  • 50 dkg kości wołowych
  • 6 dkg tłuszczu do smażenia
  • 3 dkg mąki
  • 5 dkg żółtego, twardego sera
  • imbir mielony
  • majeranek
  • gałka muszkatołowa mielona
  • papryka mielona
  • sól 
  • pieprz
sposób przygotowania

Przepis na flaki po warszawsku w kilku krokach:

  1. Jeśli flaki nie są oczyszczone to musimy to sami zrobić i najpierw starannie czyścimy nożem, płuczemy kilka razy w ciepłej wodzie, następnie posypujemy solą i starannie szorujemy szczoteczką i znowu płuczemy kilka razy.
  2. Po umyciu zalewamy zimną wodą, gotujemy, a następnie po odcedzeniu przelewamy zimną wodą.
  3. Włoszczyznę płuczemy.
  4. Gdy nie używamy np bulionu z kostki, to musimy teraz przygotować wywar na kościach, które płuczemy i zalewamy zimną wodą, a następnie gotujemy wywar.
  5. Po ugotowaniu odlewamy 0,5 l, wyjmujemy kości a do pozostałego wywaru dodajemy flaki i gotujemy je do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy połowę włoszczyzny.
  6. Flaki gotujemy dosyć długo, bo około 4h.
  7. Pozostałą część włoszczyzny kroimy i na rozgrzanej, natłuszczonej patelni, po dodaniu niedużej ilości wody, dusimy pod przykryciem aż do miękkości warzyw.
  8. Gdy flaki już są miękkie, to wyjmujemy, studzimy je i kroimy w cieniutkie paski.
  9. Wkładamy je z powrotem do garnka, dodajemy warzywa i jeszcze gotujemy.
  10. Robimy zasmażkę: na natłuszczonej patelni rumienimy mąkę, dodajemy do mąki dolane wczesniej 0.5 l wywaru, gotujemy i dodajemy do garnka z flakami. Całośc ma mieć konsystencję dosyć gęstej zupy.
  11. Przyprawiamy pieprzem, solą, gałka muszkatołową i majerankiem.
  12. Flaki po warszawsku prawie gotowe. Jeszcze ścieramy ser i wykładamy obok talerza z imbirem i papryką, żeby każdy mógł sobie doprawić i dodać do smaku.

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Gwiazdka

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybierz odpowiedni ekspres do kawy. Do najlepiej ocenianych sprzętów należą modele marki DeLonghi. Nawiązują do włoskich tradycji przygotowywania doskonałego espresso, ale sprawdzą się również dla miłośników kaw z puszystą pianką!
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Gwiazdka

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji. Współpraca z takim partnerem staje się kluczowym elementem sukcesu w dziedzinie cukiernictwa, zapewniając dostęp do różnych produktów, korzystnych cen oraz wsparcia specjalistów branżowych. Dzięki temu można znacznie lepiej rozwijać swoje przedsięwzięcia, tworząc wyjątkowe i konkurencyjne wyroby cukiernicze. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!