Aromatyczny kurczak z boczkiem

Aromatyczny kurczak z boczkiem

Ocena:

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 3

Filet z piersi kurczaka to chude mięso, które bardzo szybko i łatwo można przyrządzić na wiele sposobów. Możemy usmażyć z nich kotlety, udusić w sosie, upiec je lub zgrillować. Przekonam Was, że to delikatne mięso z kurczaka nie musi być nudne. Wystarczą odpowiednie zioła, odrobina wina i kilka plastrów bekonu, aby stworzyć aromatyczne i pyszne danie. Zapraszam!

Składniki:

3 małe filety z kurczaka
6 cienkich plasterków surowego boczku wędzonego
1/2 szklanki wina białego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku suszonego lub świeżego
przyprawa do steków
świeży tymianek
oliwa
sól

Dodatkowo:
krem balsamiczny

Sposób przygotowania:

Filety myjemy, kroimy na mniejsze części. Moje były na prawdę małe, więc wystarczyło przekroić je na 2 części. Oprószamy tymiankiem, solą i przyprawą do steków. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Każdy kawałek kurczaka owijamy plasterkiem boczku. Do środka, pod boczek wsuwamy gałązkę tymianku. Na patelnię wlewamy tyle oliwy,aby przykryła dno. Filety smażymy z każdej strony, aż się zrumienią. Dodajemy wino, potrząsamy patelnią, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Dusimy do momentu, aż wino odparuje. Podajemy z ziemniakami lub ryżem. Dekorujemy kremem balsamicznym, który idealnie komponuje się z daniem.

Autor: Jagoda17

Polecamy nasze przepisy