Aromatyczny kurczak z boczkiem
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
0 Ocen
Ilość porcji: 3
Filet z piersi kurczaka to chude mięso, które bardzo szybko i łatwo można przyrządzić na wiele sposobów. Możemy usmażyć z nich kotlety, udusić w sosie, upiec je lub zgrillować. Przekonam Was, że to delikatne mięso z kurczaka nie musi być nudne. Wystarczą odpowiednie zioła, odrobina wina i kilka plastrów bekonu, aby stworzyć aromatyczne i pyszne danie. Zapraszam!
Składniki:
3 małe filety z kurczaka
6 cienkich plasterków surowego boczku wędzonego
1/2 szklanki wina białego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku suszonego lub świeżego
przyprawa do steków
świeży tymianek
oliwa
sól
Dodatkowo:
krem balsamiczny
Sposób przygotowania:
Filety myjemy, kroimy na mniejsze części. Moje były na prawdę małe, więc wystarczyło przekroić je na 2 części. Oprószamy tymiankiem, solą i przyprawą do steków. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Każdy kawałek kurczaka owijamy plasterkiem boczku. Do środka, pod boczek wsuwamy gałązkę tymianku. Na patelnię wlewamy tyle oliwy,aby przykryła dno. Filety smażymy z każdej strony, aż się zrumienią. Dodajemy wino, potrząsamy patelnią, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Dusimy do momentu, aż wino odparuje. Podajemy z ziemniakami lub ryżem. Dekorujemy kremem balsamicznym, który idealnie komponuje się z daniem.
# Tagi:
Autor: Jagoda17
Polecamy również
Filet z kurczaka pod pomidorowo-serową pierzynką
Tak przygotowane mięso to bardzo pyszna propozycja na obiad. Filet z kurczaka pod pomidorowo-serową pierzynką poleca się...Filet z kurczaka przykryty porową pierzynką
Bardzo szybka potrawa a jaka smaczna, polecamFilety z kurczaka po prowansalsku.
Uwielbiam dania które są przyprawione dużą ilością aromatycznych ziół. Mięso i warzywa w ten sposób...Wieniec z kurczaka
Nie tylko mozna zrobić babkę na słodko, proponuje z kurczka zpysznym farszem serowym.Jak ktoś chce zobaczyć...Filet z kurczaka w kukurydzianej panierce.
Tak przygotowany filet z kurczaka w chrupiącej panierce to bardzo smaczny pomysł na obiad.Zobacz więcej przepisów na: