Dorsz zapiekany w porach i sosie jogurtowym
Ocena: ★ ★ ★ ☆ ☆
91 Ocen
Ilość porcji: 4
Dorsz zapiekany w porach i sosie jogurtowym to ostatnio moja ulubiona wersja pieczonego dorsza. W oryginalnym przepisie na tak pieczonego dorsza została użyta śmietana, którą zastąpiłam gęstym jogurtem naturalnym - danie dalej jest wyśmienite, a zdecydowanie mniej kaloryczne i zdrowsze! Zdrowe odżywianie nie oznacza że należy się pożegnać z niektórymi potrawami - czasem wystarczy jedynie inaczej je przygotować :)
Składniki:
- Filet dorsza 1 duży
- Por 1 duży
- Jogurt naturalny szklanka
- Koperek - 3 łyżeczki
- Chili 1 łyżeczka
- Cytryna 1/2 sztuki
- Sól morska, pieprz ziołowy
- Oliwa łyżka
Sposób przygotowania:
Oto jak krok po kroku przygotować dorsza zapiekanego w porach i sosie jogurtowym
- Piekarnik rozgrzać do 200oC
- Filety umyć, osuszyć i przyprawić solą i pieprzem
- Pora umyć i pokroić w talarki
- Na patelni rozgrzać oliwę, a następnie zeszklić posiekanego pora
- Filet ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć porem
- Tak przygotowaną rybę włożyć do piekarnika na 15 minut.
- W międzyczasie wymieszać wszystkie składniki na sos - jogurt naturalny, posiekany koperek, sok z połowy cytryny, chili i szczyptę soli
- Po 15 minut pieczenia, rybę wyjąć z piekarnika i zalać sosem jogurtowym
- Całość zapiekać kolejne 15 minut.
Taka ryba doskonale smakuje z ryżem brązowym i brokułami, smacznego!
# Tagi:
Autor: Marta
Polecamy również
Dorsz zapiekany w porach i sosie jogurtowym
Dorsz zapiekany w porach i sosie jogurtowym to ostatnio moja ulubiona wersja pieczonego dorsza. W oryginalnym przepisie...Zapiekane roladki z dorsza
Zapiekane roladki z dorsza czyli smacznie, dietetycznie, a do tego zdrowo! Żeby każde danie takie było :) A dlaczeg...Dorsz pieczony w foli
Dorsz pieczony w foli to uniwersalne, proste danie i bez z dwóch zdań.... zdrowe! Ważnym składnikiem ryb jest&nbs...Dorsz z patelni
Wielką zaletą mieszkania nad samym morzem jet możliwość zjedzenia smacznej i świeżej rybki. Świeża rybka prosto z kutra...Zobacz więcej przepisów na: