Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Dorsz zapiekany w porach i sosie jogurtowym

print Drukuj
Dorsz zapiekany w porach i sosie jogurtowym

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
3.5

91 ocen

Dorsz zapiekany w porach i sosie jogurtowym to ostatnio moja ulubiona wersja pieczonego dorsza. W oryginalnym przepisie na tak pieczonego dorsza została użyta śmietana, którą zastąpiłam gęstym jogurtem naturalnym - danie dalej jest wyśmienite, a zdecydowanie mniej kaloryczne i zdrowsze! Zdrowe odżywianie nie oznacza że należy się pożegnać z niektórymi potrawami - czasem wystarczy jedynie inaczej je przygotować :)

składniki
  • Filet dorsza  1 duży
  • Por 1 duży
  • Jogurt naturalny szklanka
  • Koperek - 3 łyżeczki
  • Chili 1 łyżeczka
  • Cytryna 1/2 sztuki
  • Sól morska, pieprz ziołowy
  • Oliwa łyżka
sposób przygotowania

Oto jak krok po kroku przygotować dorsza zapiekanego w porach i sosie jogurtowym

  1. Piekarnik rozgrzać do 200oC
  2. Filety umyć, osuszyć i przyprawić solą i pieprzem
  3. Pora umyć i pokroić w talarki
  4. Na patelni rozgrzać oliwę, a następnie zeszklić posiekanego pora
  5. Filet ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć porem
  6. Tak przygotowaną rybę włożyć do piekarnika na 15 minut.
  7. W międzyczasie wymieszać wszystkie składniki na sos - jogurt naturalny, posiekany koperek, sok z połowy cytryny, chili i szczyptę soli
  8. Po 15 minut pieczenia, rybę wyjąć z piekarnika i zalać sosem jogurtowym
  9. Całość zapiekać kolejne 15 minut.  

Taka ryba doskonale smakuje z ryżem brązowym i brokułami, smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!