Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Dorsz z patelni

print Drukuj
Dorsz z patelni

Marta

liczba porcji Liczba porcji 1
Ocena:
5.0

1 ocena

Wielką zaletą mieszkania nad samym morzem jet możliwość zjedzenia smacznej i świeżej rybki. Świeża rybka prosto z kutra nie ma żadnego zapachu a jej smak to prawdziwe "niebo w gębie". Najlepiej smakuje smażona z niewielką ilością przypraw. Moja ulubiona to Dorsz z patelni.

składniki
  • 1 świeży dorsz lub 2 filety
  • mąka do oprószenia
  • sól
  • rozmaryn
  • olej do smażenia
sposób przygotowania

Przepis na Dorsza z patelni:

  1. Jeśli mamy całą rybę, należy ją oprawić: odciąć głowę i płetwy, usunąć wnętrzności i kręgosłup (głowa i kręgosłup przydadzą się do ugotowania pysznej zupy rybnej).
  2. Dorsza opłukać i lekko posolić. Odstawić do lodówki na ok. pół godziny.
  3. W głęboki talerz lub miskę wsypać mąkę pszenną (można dosypać trochę bułki tartej).
  4. Rybę oprószyć rozmarynem i obtoczyć w mące.
  5. Smażyć na patelni w głębokim tłuszczu. Olej musi być dobrze rozgrzany.
  6. Rybę zrumienić z obu stron. Po zdjęciu z patelni osuszyć ręcznikiem papierowym.

Dorsz z patelni smakuje podany z chlebem, frytkami lub ryżem. Idealną surówką jest kiszona kapusta z cebulką.

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!