Polecamy dzisiaj:

Sałatka caprese z pesto

Dorsz pieczony w foli

print Drukuj
Dorsz pieczony w foli

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 1
Ocena:
3.6

19 ocen

Dorsz pieczony w foli to uniwersalne, proste danie i bez z dwóch zdań.... zdrowe! Ważnym składnikiem ryb jest jod; pierwiastek bardzo ważny dla prawidłowej pracy organizmu - wchodząc w skład hormonów tarczycy, reguluje metabolizm oraz poprawia koncentracje. Dorsza pieczonego w foli można podać z makaronem, pieczonymi frytkami lub tradycyjnie po polsku z gotowanymi ziemniakami, polecam!

składniki
  • Dorsz filet 1 średni
  • Czosnek 2 ząbki
  • Cytryna 1/2 sztuki
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka
  • Sól morska, pieprz czarny

 

sposób przygotowania

A jak przygotować dorsza pieczonego w foli?

  1. Zmiażdżyć czosnek; z cytryny odkroić 2 plasterki, a z reszty wycisnąć sok
  2. Filet umyć, osuszyć - natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny
  3. Następnie pozostawić rybę na kilka minut w marynacie
  4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C
  5. Folię aluminiową natrzeć oliwą, a następnie zawinąć w nią filet ryby
  6. Piec 30 minut
  7. Dorsza wyjąć z folii, ułożyć na talerzu i udekorować plasterkami cytryny

Smacznego!

 

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Magiczne Kotlety
Gwiazdka

Magiczne Kotlety

Pieczarki z połaczeniem serka topionego to pyszne nadzienie do schabu.
Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem
Gwiazdka

Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem

Pomysł na pyszny niedzielny obiad
Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem
Gwiazdka

Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem

Pomysł na pyszny niedzielny obiad
Naleśniki po węgiersku
Gwiazdka

Naleśniki po węgiersku

Przepis na naleśniki z mięsem. Dziś polecam naleśniki z sosem węgierskim. Przepis na naleśniki z mięsem jest prosty, a danie sycące i pyszne. Polecam naleśniki na sycący obiad czy kolację!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!