Tradycyjna granola z miodem

Tradycyjna granola z miodem

Ocena: ★

4 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

W sklepach półki wręcz się uginają od płatków śniadaniowych z niebotyczną zawartością cukru! Dlatego dziś przedstawiam przepis na domową granole. Tradycyjna granola z miodem smakuje doskonale, a umiarkowana zawartość cukru i konkretna dawka błonnika sprawia, że tradycyjna granola z miodem jestrównież zdrowym dodatkiem do jogurtu, kefiru czy mleka.

Składniki:

  • Migdały 1/2 szklanki
  • Orzechy włoskie 1/2 szklanki
  • Orzechy laskowe 1/2 szklanki
  • Pestki dyni 1/4 szklanki
  • Płatki owsiane 2 szklanki
  • Suszona żurawina 1/2 szklanki 
  • Suszone morele 1/2 szklanki
  • Miód 1/2 szklanki
  • Cynamon 1/4 łyżeczki

Sposób przygotowania:

A oto przepis na tradycyjną granolę z miodem

 

  1. Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
  2. Orzechy, pestki i płatki owsiane wsypać do miski, wlać syrop i wszystko delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką.
  3. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia
  4. Kiedy wszystkie orzechy będą delikatnie sklejone wyłożyć masę na blachę, równomiernie rozprowadzić i na koniec posypać cynamonem.
  5. Piec przez 20 - 30 minut, w tym czasie dwa razy zamieszać piekące się orzechy tak, aby wszystkie równomiernie się ze złociły. 
  6. Upieczone orzechy wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.
  7. Kiedy przestygną połamać, dodać suszone owoce i porządnie wymieszać.
  8. Przesypać do szczelnego słoja
  9.  

Tradycyjna granola z miodem najlepiej smakuje z jogurtem, mlekiem i świeżymi owocami!

 

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy