Domowa jabłkowa granola

Domowa jabłkowa granola

Ocena: ★

5 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Domowa jabłkowa granola to propozycja na pożywne śniadanie. Zawarte w domowej jabłkowej granoli węglowodany złożone spożywane regularnie w ciągu dnia dostarczają niezbędnej energii, a ponieważ glukoza uwalniana jest z nich powoli, organizm efektywniej wykorzystuje zjedzone kalorie. To dlatego dzięki domowej jabłkowej granolibędziemy mogli sprawnie pracować na pełnych obrotach od rana do nocy - no! przynajmniej do następnego posiłku :)

Składniki:

  • Płatki (owsiane, orkiszowe, żytnie) 2 szklanki 250 g
  • Otręby owsiane 1/2 szklanki 60 g
  • Otręby i zarodki pszenne 1/2 szklanki  40 g
  • Siemię lniane 1/2 szklanki  80 g
  • Ziarna słonecznika 50 g
  • Pestki dyni 50g
  • Orzechy (włoskie i laskowe) 100g
  • Suszone owoce: żurawina, śliwki, morele 100 g
  • Rodzynki 100g
  • Daktyle suszone 6 sztuk
  • Miód 3 łyżki
  • Olej rzepakowy 5 łyżek
  • Sok jabłkowy 1/3 szklanki
  • Cynamon 1/4 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Przepis na domową jabłkową granolę:

 

  1. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki, bez orzechów i suszonych owoców (płatki zbożowe, otręby i zarodki pszenne).
  2. W szklance wymieszać sok z olejem i miodem.
  3. Przelać zawartość szklanki do misy z suchymi składnikami.
  4. Całość dokładnie wymieszać, tak aby wszystkie składniki były lekko mokre.
  5. 2 blachy do pieczenia wyłożyć pergaminem
  6. Granolę wyłożyć na przygotowane blachy do pieczenia.
  7. Rozprowadzić łopatką, lekko dociskając granole do blachy.
  8. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni. 
  9. Piec około 20 minut.  
  10. Suszone owoce i orzechy drobno posiekać. 
  11. Dodać do wstępnie podpieczonej granoli, wymieszać.
  12. Ponownie wygładzić i ugnieść łopatką.
  13. Piec przez kolejne 10 minut. W połowie pieczenia jeszcze raz przemieszać.

 

Zdrowy i pyszny dodatek do śniadania jest gotowy!

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy