To ciasto jest bardzo pyszne. Mięciutkie blaty przełożone puszystą śmietanką. Polecam na podwieczorek.
Ciasto:
40 dag zsiadłego mleka
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
3 łyżki dżemu, marmolady lub powidła ( do wyboru )
3 łyżki kakao
12,5 dag masła lub margaryny ( stopić i lekko wystudzić )
1 płaska łyżka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
Krem:
1 łyżka żelatyny
1 szklanka śmietany kremówki 30%
cukier puder do smaku
Polewa:
odrobina gorącej wody
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki masła lub margaryny
1. Do miski dajemy zsiadłe mleko, cukier, dżem, kakao, sodę oczyszczoną, cynamon i dokładnie miksujemy, następnie wsypujemy mąkę i znów miksujemy, na koniec wlewamy stopione masło.
2. Tak przygotowane ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
3. Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
4. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i dokładnie studzimy. Następnie schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku, dodać żelatynę i dokładnie ubijamy.
5. Tak przygotowaną śmietanką przekładamy blaty ciasta.
6. Polewa: Do garnka dajemy cukier i kakao, dodajemy niewielką ilość wody i mieszamy tak, żeby powstała gęsta papka, następnie dodajemy masło i chwilę gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista.
7. Następnie gotową polewą smarujemy ciasto.
8. Tak wykonane ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
9. Po tym czasie ciasto kroimy i podajemy.
10 Smacznego.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu