Polecamy dzisiaj:

Botwinka mojej babci

Ciasto z rabarbarem ucierane

print Drukuj
Ciasto z rabarbarem ucierane

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 16
Ocena:
4.0

20 ocen

Pyszne ciasto z rabarbarem i brązowym cukrem jest idealnym deserem po lekkim obiedzie. Ponieważ ten placek z rabarbarem jest niezbyt słodki cieszy się dużą popularnością nawet wśród moich dbających o linię koleżanek. Ciasto z rabarbarem, a do tego kieliszek różowego wina. Prawda, że pycha? :)

składniki
  • ciasto:
  • 170 g masła
  • 1 szklanka drobnego cukru 
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kruszonka:
  • 115 g masła, roztopionego
  • 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • nadzienie rabarbarowe:
  • 250 g rabarbaru
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki brązowego cukru
sposób przygotowania

Ciasto z rabarbarem wykonujemy następująco:

 

  1. Nadzienie:
    Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki.
  2. W misce mieszamy 1/4 mąki pszennej i dwie łyżki brązowego cukru i posypujemy tym rabarabar. Odstawiamy.
  3. Kruszonka, jak zrobić kruszonkę na ciasto:
    Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy widelcem lub wyrabiamy palcami aż do powstania kruszonki. Wstawiamy do lodówki.
  4. Ciasto:
    Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiewamy i odkładamy.
  5. Przy pomocy miksera ucieramy masło z cukrem na puszystą masę i pojedynczo dodajemy jajka miksując za każdym razem. Na koniec dodajemy ekstrakt z wanilii i dokładnie miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy szpatułką aż do połączenia składników.
  6. Formą kwadratową o boku 24 cm smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy ciasto, przygotowany wcześniej rabarbar i na wierzch kruszonkę.
  7. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 50 - 60 minut.

 

Ciasto z rabarbarem możemy podawać na ciepło lub zimno z bitą śmietaną lub lodami.

Ciasto z rabarbarem zaprasza do jedzenia :)

Smacznego

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Gwiazdka

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!