Ciasto z rabarbarem ucierane

Ciasto z rabarbarem ucierane

Ocena: ★

20 Ocen

portions

Ilość porcji: 16

Pyszne ciasto z rabarbarem i brązowym cukrem jest idealnym deserem po lekkim obiedzie. Ponieważ ten placek z rabarbarem jest niezbyt słodki cieszy się dużą popularnością nawet wśród moich dbających o linię koleżanek. Ciasto z rabarbarem, a do tego kieliszek różowego wina. Prawda, że pycha? :)

Składniki:

  • ciasto:
  • 170 g masła
  • 1 szklanka drobnego cukru 
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kruszonka:
  • 115 g masła, roztopionego
  • 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • nadzienie rabarbarowe:
  • 250 g rabarbaru
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki brązowego cukru

Sposób przygotowania:

Ciasto z rabarbarem wykonujemy następująco:

 

  1. Nadzienie:
    Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki.
  2. W misce mieszamy 1/4 mąki pszennej i dwie łyżki brązowego cukru i posypujemy tym rabarabar. Odstawiamy.
  3. Kruszonka, jak zrobić kruszonkę na ciasto:
    Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy widelcem lub wyrabiamy palcami aż do powstania kruszonki. Wstawiamy do lodówki.
  4. Ciasto:
    Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiewamy i odkładamy.
  5. Przy pomocy miksera ucieramy masło z cukrem na puszystą masę i pojedynczo dodajemy jajka miksując za każdym razem. Na koniec dodajemy ekstrakt z wanilii i dokładnie miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy szpatułką aż do połączenia składników.
  6. Formą kwadratową o boku 24 cm smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy ciasto, przygotowany wcześniej rabarbar i na wierzch kruszonkę.
  7. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 50 - 60 minut.

 

Ciasto z rabarbarem możemy podawać na ciepło lub zimno z bitą śmietaną lub lodami.

Ciasto z rabarbarem zaprasza do jedzenia :)

Smacznego

Autor: Konstancja

Polecamy nasze przepisy