Ciasto z rabarbarem ucierane
Ocena: ★ ★ ★ ★ ☆
20 Ocen
Ilość porcji: 16
Pyszne ciasto z rabarbarem i brązowym cukrem jest idealnym deserem po lekkim obiedzie. Ponieważ ten placek z rabarbarem jest niezbyt słodki cieszy się dużą popularnością nawet wśród moich dbających o linię koleżanek. Ciasto z rabarbarem, a do tego kieliszek różowego wina. Prawda, że pycha? :)
Składniki:
- ciasto:
- 170 g masła
- 1 szklanka drobnego cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- kruszonka:
- 115 g masła, roztopionego
- 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
- szczypta soli
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- nadzienie rabarbarowe:
- 250 g rabarbaru
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki brązowego cukru
Sposób przygotowania:
Ciasto z rabarbarem wykonujemy następująco:
- Nadzienie:
Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki. - W misce mieszamy 1/4 mąki pszennej i dwie łyżki brązowego cukru i posypujemy tym rabarabar. Odstawiamy.
- Kruszonka, jak zrobić kruszonkę na ciasto:
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy widelcem lub wyrabiamy palcami aż do powstania kruszonki. Wstawiamy do lodówki. - Ciasto:
Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiewamy i odkładamy. - Przy pomocy miksera ucieramy masło z cukrem na puszystą masę i pojedynczo dodajemy jajka miksując za każdym razem. Na koniec dodajemy ekstrakt z wanilii i dokładnie miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy szpatułką aż do połączenia składników.
- Formą kwadratową o boku 24 cm smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy ciasto, przygotowany wcześniej rabarbar i na wierzch kruszonkę.
- Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 50 - 60 minut.
Ciasto z rabarbarem możemy podawać na ciepło lub zimno z bitą śmietaną lub lodami.
Ciasto z rabarbarem zaprasza do jedzenia :)
Smacznego
Autor: Konstancja
Polecamy również
Kruche ciasto z rabarbarem i bezową pianką.
Jest to niezwykle pyszne ciasto. Idealnie kruche ciasto przeplata się z lekko kwaśnym rabarbarem i pysznie słodką chrupi...Ciasto z rabarbarem pod kruszonką
Przepis na ciasto z rabarbarem z kruszonką warto mieć na podorędziu, gdy za oknem wiosna i sezon na rabarbar. Ciasto z r...Kruche ciasto z rabarbarem.
Rozpoczyna się sezon rabarbarowy, więc już można pomyśleć o przepisch. Polecam ciasto które, jest bardzo proste i...Kruche ciasto z budyniem, rabarbarem i kruszonką.
Zapraszam na pyszne ciasto z rabarbarem. Idealnie kruche i nie za słodkie, takie w sam raz. Rabarbar jest kwaśny, więc p...Odwrócone ciasto rabarbarowe.
Ciasto z rabarbarem to jedno z moich ulubionych wiosennych ciast.Ten przepis jest sprawdzony, więc zawsze się udaje. Cia...Zobacz więcej przepisów na: