Do tego pysznego ciasta postanowiłam dać delikatny serek i to był bardzo dobry pomysł. Ciasto wyszło idelanie wilgotne, a za razem pozostało mięciutkie. Dodam, że jest bardzo delikatne w smaku. A rabarbar nadaje ciastu lekkiej kwaskowatości. Idealne na podwieczorek. Polecam przepis.
Ciasto:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml
3 białka
3 jajka
1 szklanka cukru
20 dag masła lub margaryny
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
35 dag serka naturalnego delikatnego ( ja użyłam President )
Dodatkowe składniki:
2-3 łyżki cukru
1 kg rabarbaru
1. Ciasto: Masło lub margarynę dokładnie utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo wbijać po jednym jajku, dodać białka i ucierać, dodać serek i dokładnie utrzeć. Następnie obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta, całość utrzeć na gładkie ciasto.
2. Rabarbar należy oczyścić, umyć i dokładnie osuszyć, następnie pokroić na mniejsze kawałki.
3. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć równomiernie przygotowany rabarbar. Rabarbar posypać cukrem.
4. Ciasto piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczone. Ciasto wystudzić, pokroić i podawać. Smacznego.
Kruche ciasto z budyniem, rabarbarem i kruszonką.
Kruche ciasto z rabarbarem i marcepanem
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu