Polecamy dzisiaj:

Faworki czyli przepis na chrusty

Ucierane ciasto z rabarbarem.

print Drukuj
Ucierane ciasto z rabarbarem.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 30
Ocena:
3.5

11 ocen

Do tego pysznego ciasta postanowiłam dać delikatny serek i to był bardzo dobry pomysł. Ciasto wyszło idelanie wilgotne, a za razem pozostało mięciutkie. Dodam, że jest bardzo delikatne w smaku. A rabarbar nadaje ciastu lekkiej kwaskowatości. Idealne na podwieczorek. Polecam przepis.

składniki

Ciasto:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml

3 białka

3 jajka

1 szklanka cukru

20 dag masła lub margaryny

2 szklanki mąki tortowej

pół szklanki mąki krupczatki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

35 dag serka naturalnego delikatnego ( ja użyłam President )

 

Dodatkowe składniki:

2-3 łyżki cukru

1 kg rabarbaru

 

sposób przygotowania

1. Ciasto: Masło lub margarynę dokładnie utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo wbijać po jednym jajku, dodać białka i ucierać, dodać serek i dokładnie utrzeć. Następnie obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta, całość utrzeć na gładkie ciasto.

2. Rabarbar należy oczyścić, umyć i dokładnie osuszyć, następnie pokroić na mniejsze kawałki.

3. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć równomiernie przygotowany rabarbar. Rabarbar posypać cukrem.

4. Ciasto piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczone. Ciasto wystudzić, pokroić i podawać. Smacznego.

Ocena:
3.5
Liczba porcji 30
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!