Kruche ciasto z budyniem, rabarbarem i kruszonką.

Kruche ciasto z budyniem, rabarbarem i kruszonką.

Ocena: ★

9 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Zapraszam na pyszne ciasto z rabarbarem. Idealnie kruche i nie za słodkie, takie w sam raz. Rabarbar jest kwaśny, więc przełamuje słodycz ciasta, budyniu i kruszonki. Zapraszam:)

Składniki:

Ciasto:

2 jajka

2 szklanki mąki tortowej

pół szklanki cukru pudru

15 dag masła lub margaryny

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Budyń:

3 łyżki cukru

3 szklanki mleka

2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy, bez cukru )

 

Kruszonka:

10 dag masła lub margaryny

10 dag cukru

20 dag mąki tortowej

 

Dodatkowo:

2 łyżki bułki tartej

2-3 łyżki cukru

mąka pszenna do posypania stolnicy

1 kg rabarbaru

Sposób przygotowania:

1. Ciasto: Z podanych składników należy zagnieść ciasto. Rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i wyłożyć do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem i posypać bułką tartą.

2. Budyń: W jednej szklance mleka rozpuścić budynie. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać rozpuszczone budynie i gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń lekko przestudzić i wyłożyć na ciasto.

3. Rabarbar: Rabarbar oczyścić, umyć i dokładnie osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć na budyniu i posypać cukrem.

4. Kruszonka: Składniki kruszonki przełożyć do miski, następnie rozcierać opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Następnie kruszonkę rozłożyć równomiernie na cieście.

5. Pieczenie: Ciasto piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone dobrze wystudzić, najlepiej przez kilka godzin, żeby budyń dobrze stężał.

6. Po tym czasie ciasto kroimy i podajemy. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy