Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Kruche ciasto z budyniem, rabarbarem i kruszonką.

print Drukuj
Kruche ciasto z budyniem, rabarbarem i kruszonką.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 20
Ocena:
2.8

9 ocen

Zapraszam na pyszne ciasto z rabarbarem. Idealnie kruche i nie za słodkie, takie w sam raz. Rabarbar jest kwaśny, więc przełamuje słodycz ciasta, budyniu i kruszonki. Zapraszam:)

składniki

Ciasto:

2 jajka

2 szklanki mąki tortowej

pół szklanki cukru pudru

15 dag masła lub margaryny

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Budyń:

3 łyżki cukru

3 szklanki mleka

2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy, bez cukru )

 

Kruszonka:

10 dag masła lub margaryny

10 dag cukru

20 dag mąki tortowej

 

Dodatkowo:

2 łyżki bułki tartej

2-3 łyżki cukru

mąka pszenna do posypania stolnicy

1 kg rabarbaru

sposób przygotowania

1. Ciasto: Z podanych składników należy zagnieść ciasto. Rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i wyłożyć do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem i posypać bułką tartą.

2. Budyń: W jednej szklance mleka rozpuścić budynie. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać rozpuszczone budynie i gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń lekko przestudzić i wyłożyć na ciasto.

3. Rabarbar: Rabarbar oczyścić, umyć i dokładnie osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć na budyniu i posypać cukrem.

4. Kruszonka: Składniki kruszonki przełożyć do miski, następnie rozcierać opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Następnie kruszonkę rozłożyć równomiernie na cieście.

5. Pieczenie: Ciasto piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone dobrze wystudzić, najlepiej przez kilka godzin, żeby budyń dobrze stężał.

6. Po tym czasie ciasto kroimy i podajemy. Smacznego.

Ocena:
2.8
Liczba porcji 20
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!