Polecamy dzisiaj:

Faworki czyli przepis na chrusty

Kruche ciasto z budyniem, rabarbarem i kruszonką.

print Drukuj
Kruche ciasto z budyniem, rabarbarem i kruszonką.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 20
Ocena:
2.8

9 ocen

Zapraszam na pyszne ciasto z rabarbarem. Idealnie kruche i nie za słodkie, takie w sam raz. Rabarbar jest kwaśny, więc przełamuje słodycz ciasta, budyniu i kruszonki. Zapraszam:)

składniki

Ciasto:

2 jajka

2 szklanki mąki tortowej

pół szklanki cukru pudru

15 dag masła lub margaryny

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Budyń:

3 łyżki cukru

3 szklanki mleka

2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy, bez cukru )

 

Kruszonka:

10 dag masła lub margaryny

10 dag cukru

20 dag mąki tortowej

 

Dodatkowo:

2 łyżki bułki tartej

2-3 łyżki cukru

mąka pszenna do posypania stolnicy

1 kg rabarbaru

sposób przygotowania

1. Ciasto: Z podanych składników należy zagnieść ciasto. Rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i wyłożyć do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem i posypać bułką tartą.

2. Budyń: W jednej szklance mleka rozpuścić budynie. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać rozpuszczone budynie i gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń lekko przestudzić i wyłożyć na ciasto.

3. Rabarbar: Rabarbar oczyścić, umyć i dokładnie osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć na budyniu i posypać cukrem.

4. Kruszonka: Składniki kruszonki przełożyć do miski, następnie rozcierać opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Następnie kruszonkę rozłożyć równomiernie na cieście.

5. Pieczenie: Ciasto piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone dobrze wystudzić, najlepiej przez kilka godzin, żeby budyń dobrze stężał.

6. Po tym czasie ciasto kroimy i podajemy. Smacznego.

Ocena:
2.8
Liczba porcji 20
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!