Zapraszam na pyszne ciasto z rabarbarem. Idealnie kruche i nie za słodkie, takie w sam raz. Rabarbar jest kwaśny, więc przełamuje słodycz ciasta, budyniu i kruszonki. Zapraszam:)
Ciasto:
2 jajka
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
15 dag masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Budyń:
3 łyżki cukru
3 szklanki mleka
2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy, bez cukru )
Kruszonka:
10 dag masła lub margaryny
10 dag cukru
20 dag mąki tortowej
Dodatkowo:
2 łyżki bułki tartej
2-3 łyżki cukru
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 kg rabarbaru
1. Ciasto: Z podanych składników należy zagnieść ciasto. Rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i wyłożyć do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem i posypać bułką tartą.
2. Budyń: W jednej szklance mleka rozpuścić budynie. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać rozpuszczone budynie i gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń lekko przestudzić i wyłożyć na ciasto.
3. Rabarbar: Rabarbar oczyścić, umyć i dokładnie osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć na budyniu i posypać cukrem.
4. Kruszonka: Składniki kruszonki przełożyć do miski, następnie rozcierać opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Następnie kruszonkę rozłożyć równomiernie na cieście.
5. Pieczenie: Ciasto piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone dobrze wystudzić, najlepiej przez kilka godzin, żeby budyń dobrze stężał.
6. Po tym czasie ciasto kroimy i podajemy. Smacznego.
Kruche ciasto z rabarbarem i marcepanem
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu