Puszyste ciasto z jagodami

Puszyste ciasto z jagodami

Ocena: ★

4 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Jest to niezwykle puszyste ciasto z jagodami. Idealne do popołudniowej kawy. Polecam upiec puszyste ciasto z jagodami.

Składniki:

Na ciasto:

  • 3 jajka
  • 12,5 dag masła lub margaryny
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Dodatkowe składniki:

  • cukier puder do posypania
  • 1 szklanka jagód kamczackich lub borówek ( u mnie jagody )

Sposób przygotowania:

Przepis na puszyste ciasto z jagodami:

  1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, następnie dodajemy śmietanę, obie mąki i proszek do pieczenia, całość dokładnie ucieramy.
  2. Do ciasta wsypujemy umyte i osuszone jagody lub borówki i delikatnie mieszamy.
  3. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, o średnicy 23 cm. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.
  4. Upieczone ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem.

Puszyste ciasto z jagodami podajemy i smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy