Krucha tarta z kremem śmietankowo - jagodowym.

Krucha tarta z kremem śmietankowo - jagodowym.

Ocena:

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Jest to pyszna krucha tarta z śmietankowo - owocowym kremem. Idealna na podwieczorek. Zapraszam:)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 10 dag masła lub margaryny
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • pół małej łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 330 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 1 szklanka borówek leśnych
  • cukier puder do smaku
  • Dodatkowo:
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • masło lub margaryna do posmarowania foremki
  • bułka tarta do posypania foremki
  • pół szklanki borówek leśnych do dekoracji
  • 5 dag białej czekolady do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Najpierw ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę i wstawić na około 1 godzinę do lodówki do schłodzenia. Po tym czasie ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy i przełożyć do formy na tartę posmarowaną wcześniej masłem lub margaryną i posypaną bułką tartą. Ciasto nakłuć widelcem.

2. Następnie tak przygotowane ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 - 30 minut do zrumienienia ( czas pieczenia tarty zależy od piekarnika ). Upieczone ciasto lekko wystudzić i jeszcze ciepłe wyjąć z formy, następnie dokładnie wystudzić.

3. Wykonanie kremu: Borówki wypłukać i dokładnie osuszyć, następnie zmiksować blenderem na gładki mus. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, następnie dodać mus owocowy i cukier do smaku, chwilę ubijać do połączenia się składników.

4. Na wystudzone ciasto wyłożyć przygotowany krem, następnie udekorować borówkami i startą białą czekoladę. Tartę wstawić na chwilę do lodówki do schłodzenia. Po tym czasie pokroić i podawać.

5. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy