Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Krucha tarta z kremem śmietankowo - jagodowym.

print Drukuj
Krucha tarta z kremem śmietankowo - jagodowym.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena:
5.0

2 oceny

Jest to pyszna krucha tarta z śmietankowo - owocowym kremem. Idealna na podwieczorek. Zapraszam:)

składniki
  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 10 dag masła lub margaryny
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • pół małej łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 330 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 1 szklanka borówek leśnych
  • cukier puder do smaku
  • Dodatkowo:
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • masło lub margaryna do posmarowania foremki
  • bułka tarta do posypania foremki
  • pół szklanki borówek leśnych do dekoracji
  • 5 dag białej czekolady do dekoracji
sposób przygotowania

1. Najpierw ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę i wstawić na około 1 godzinę do lodówki do schłodzenia. Po tym czasie ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy i przełożyć do formy na tartę posmarowaną wcześniej masłem lub margaryną i posypaną bułką tartą. Ciasto nakłuć widelcem.

2. Następnie tak przygotowane ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 - 30 minut do zrumienienia ( czas pieczenia tarty zależy od piekarnika ). Upieczone ciasto lekko wystudzić i jeszcze ciepłe wyjąć z formy, następnie dokładnie wystudzić.

3. Wykonanie kremu: Borówki wypłukać i dokładnie osuszyć, następnie zmiksować blenderem na gładki mus. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, następnie dodać mus owocowy i cukier do smaku, chwilę ubijać do połączenia się składników.

4. Na wystudzone ciasto wyłożyć przygotowany krem, następnie udekorować borówkami i startą białą czekoladę. Tartę wstawić na chwilę do lodówki do schłodzenia. Po tym czasie pokroić i podawać.

5. Smacznego.

Ocena:
5.0
Liczba porcji 8
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Gwiazdka

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!