Polecamy dzisiaj:

Muszle zapiekane ze szpinakiem

Krucha tarta z kremem śmietankowo - jagodowym.

print Drukuj
Krucha tarta z kremem śmietankowo - jagodowym.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena:
5.0

2 oceny

Jest to pyszna krucha tarta z śmietankowo - owocowym kremem. Idealna na podwieczorek. Zapraszam:)

składniki
  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 10 dag masła lub margaryny
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • pół małej łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 330 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 1 szklanka borówek leśnych
  • cukier puder do smaku
  • Dodatkowo:
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • masło lub margaryna do posmarowania foremki
  • bułka tarta do posypania foremki
  • pół szklanki borówek leśnych do dekoracji
  • 5 dag białej czekolady do dekoracji
sposób przygotowania

1. Najpierw ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę i wstawić na około 1 godzinę do lodówki do schłodzenia. Po tym czasie ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy i przełożyć do formy na tartę posmarowaną wcześniej masłem lub margaryną i posypaną bułką tartą. Ciasto nakłuć widelcem.

2. Następnie tak przygotowane ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 - 30 minut do zrumienienia ( czas pieczenia tarty zależy od piekarnika ). Upieczone ciasto lekko wystudzić i jeszcze ciepłe wyjąć z formy, następnie dokładnie wystudzić.

3. Wykonanie kremu: Borówki wypłukać i dokładnie osuszyć, następnie zmiksować blenderem na gładki mus. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, następnie dodać mus owocowy i cukier do smaku, chwilę ubijać do połączenia się składników.

4. Na wystudzone ciasto wyłożyć przygotowany krem, następnie udekorować borówkami i startą białą czekoladę. Tartę wstawić na chwilę do lodówki do schłodzenia. Po tym czasie pokroić i podawać.

5. Smacznego.

Ocena:
5.0
Liczba porcji 8
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!