Tarta z jagodami

Tarta z jagodami

Ocena:

10 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Moja tarta z jagodami jest przepełniona wspaniałym smakiem ale przede wszystkim prosta w przygotowaniu. Jest to idealny sposób na wykorzystanie jagód, a tarta z jagodami podana z lodami stanowi niesamowity deser. Tego po prostu trzeba spróbować! 

Składniki:

  • Ciasto na tartę:
  • 1 1/4 szklanka mąki
  • 1 / 4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 / 2 szklanki masła, zimnego
  • 1 łyżka octu
  • Nadzienie z jagód:
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 1 / 8 łyżeczki cynamonu
  • 4 i 1 / 2 szklanki jagód 

Sposób przygotowania:

Przepis na tartę z jagodami:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 ° C i nasmaruj formę tłuszczem (odrobina masła)
  2. Połącz mąkę, sól i cukier.
  3. Widelcem wmieszaj masło i dodaj ocet.
  4. Ułóż ciasto na dnie formy i rozprowadź równomiernie (razem z brzegami).
  5. Wypełnianie: połącz cukier, mąkę i cynamon.
  6. Dodaj 2 i 1/2 szklanki jagód i całość rozprowadź równomiernie na cieście.
  7. Piec przez 1 godzinę zmniejszając temperaturę do 180/190C po 10 minutach pieczenia.
  8. Wyjmij z piekarnika i rozsyp pozostałe 2 szklanki jagód na górze ciasta, lekko je wgniatając.
  9. Delikatnie przełóż ostygniętą tartę jagodową i rozkoszuj się jej smakiem.

Tarta z jagodami gotowa, można się rozkoszować pysznym smakiem.

Smacznego!

Autor: dubliner

Polecamy nasze przepisy