Tarta z jagodami
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
10 Ocen
Ilość porcji: 6
Moja tarta z jagodami jest przepełniona wspaniałym smakiem ale przede wszystkim prosta w przygotowaniu. Jest to idealny sposób na wykorzystanie jagód, a tarta z jagodami podana z lodami stanowi niesamowity deser. Tego po prostu trzeba spróbować!
Składniki:
- Ciasto na tartę:
- 1 1/4 szklanka mąki
- 1 / 4 łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru
- 1 / 2 szklanki masła, zimnego
- 1 łyżka octu
- Nadzienie z jagód:
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki
- 1 / 8 łyżeczki cynamonu
- 4 i 1 / 2 szklanki jagód
Sposób przygotowania:
Przepis na tartę z jagodami:
- Rozgrzej piekarnik do 200 ° C i nasmaruj formę tłuszczem (odrobina masła)
- Połącz mąkę, sól i cukier.
- Widelcem wmieszaj masło i dodaj ocet.
- Ułóż ciasto na dnie formy i rozprowadź równomiernie (razem z brzegami).
- Wypełnianie: połącz cukier, mąkę i cynamon.
- Dodaj 2 i 1/2 szklanki jagód i całość rozprowadź równomiernie na cieście.
- Piec przez 1 godzinę zmniejszając temperaturę do 180/190C po 10 minutach pieczenia.
- Wyjmij z piekarnika i rozsyp pozostałe 2 szklanki jagód na górze ciasta, lekko je wgniatając.
- Delikatnie przełóż ostygniętą tartę jagodową i rozkoszuj się jej smakiem.
Tarta z jagodami gotowa, można się rozkoszować pysznym smakiem.
Smacznego!
Autor: dubliner
Polecamy również
Jagodowy zawijaniec z mascarpone
Sprawdzony przepis na ciasto z jagodami i serkiem mascarpone. Idziemy na jagody, gdy jest sezon, a potem pieczemy ciasto...Sernik z jagodami na herbatnikowym spodzie
Przepis na ciasto z jagodami - sernik z jagodami. Ten sernik z jagodami jest ulubionym deserem moich dzieci. Aby sprawić...Puszyste ciasto z jagodami
Jest to niezwykle puszyste ciasto z jagodami. Idealne do popołudniowej kawy. Polecam upiec puszyste ciasto z jagodami.Ciasto styropian z jagodami i rodzynkami.
Jest to bardzo pyszne ciasto bez sera, ale smakiem i wyglądem bardzo przypomina sernik. Już raz go piekłam, ale tym raze...Krucha tarta z kremem śmietankowo - jagodowym.
Jest to pyszna krucha tarta z śmietankowo - owocowym kremem. Idealna na podwieczorek. Zapraszam:)Zobacz więcej przepisów na: