Jest to bardzo pyszne ciasto bez sera, ale smakiem i wyglądem bardzo przypomina sernik. Już raz go piekłam, ale tym razem troszkę zmieniłam i wzbogaciłam przepis o rodzynki i jagody kamczackie. Ciasto wyszło niezwykle pyszne. Polecam:)
Ciasto:
1 szklanka cukru pudru
3 szklanki mąki tortowej
4 żółtka
25 dag masła lub margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 szklanka cukru
4 białka
szczypta soli
3 kwaśne śmietany 18 % ( po 330 g każda )
3 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
1 cukier waniliowy
1 szklanka rodzynek
1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
cukier puder do posypania ciasta
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 łyżka bułki tartej
1 szklanka jagód kamczackich lub borówek ( u mnie jagody )
1. Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części. Następnie jedną część ciasta zawinąć w woreczek i włożyć do zamrażalnika, a drugą część ciasta włożyć do lodówki, na około 30 minut. Po tym czasie ciasto z lodówki rozwałkować i wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, posypać je bułką tartą i nakłuć widelcem.
2. Masa serowa: Białka należy przełożyć do miski, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypywać cukier i cukier waniliowy i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukrów. Dodać śmietany, proszek do pieczenia i budynie w proszku, chwilę miksować. Na koniec wsypać rodzynki i delikatnie masę wymieszać.
3. Przygotowanie do pieczenia: Przygotowaną masę śmietankową wyłożyć równomiernie na ciasto. Owoce umyć i dokładnie osuszyć, następnie posypać nimi masę śmietanową. Ciasto wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach wprost na masę śmietanową.
4. Pieczenie: Tak przygotowane ciasto piec w temperaturze 170 stopni około 60 minut do zrumienienia. Upieczone wystudzić, najlepiej całą noc. Po tym czasie wyjąć z blaszki, pokroić, oprószyć cukrem pudrem i podawać.
5. Smacznego.
Krucha tarta z kremem śmietankowo - jagodowym.
Jagodowy zawijaniec z mascarpone
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu