Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Ciasto styropian z jagodami i rodzynkami.

print Drukuj
Ciasto styropian z jagodami i rodzynkami.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 30
Ocena:
3.2

5 ocen

Jest to bardzo pyszne ciasto bez sera, ale smakiem i wyglądem bardzo przypomina sernik. Już raz go piekłam, ale tym razem troszkę zmieniłam i wzbogaciłam przepis o rodzynki i jagody kamczackie. Ciasto wyszło niezwykle pyszne. Polecam:)

składniki

Ciasto:

1 szklanka cukru pudru

3 szklanki mąki tortowej

4 żółtka

25 dag masła lub margaryny

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa serowa:

1 szklanka cukru

4 białka

szczypta soli

3 kwaśne śmietany 18 % ( po 330 g każda )

3 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )

1 cukier waniliowy

1 szklanka rodzynek

1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

Dodatkowo:

cukier puder do posypania ciasta

mąka pszenna do posypania stolnicy

1 łyżka bułki tartej

1 szklanka jagód kamczackich lub borówek ( u mnie jagody )

 

 

 

sposób przygotowania

1. Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części. Następnie jedną część ciasta zawinąć w woreczek i włożyć do zamrażalnika, a drugą część ciasta włożyć do lodówki, na około 30 minut. Po tym czasie ciasto z lodówki rozwałkować i wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, posypać je bułką tartą i nakłuć widelcem.

2. Masa serowa: Białka należy przełożyć do miski, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypywać cukier i cukier waniliowy i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukrów. Dodać śmietany, proszek do pieczenia i budynie w proszku, chwilę miksować. Na koniec wsypać rodzynki i delikatnie masę wymieszać.

3. Przygotowanie do pieczenia: Przygotowaną masę śmietankową wyłożyć równomiernie na ciasto. Owoce umyć i dokładnie osuszyć, następnie posypać nimi masę śmietanową. Ciasto wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach wprost na masę śmietanową.

4. Pieczenie: Tak przygotowane ciasto piec w temperaturze 170 stopni około 60 minut do zrumienienia. Upieczone wystudzić, najlepiej całą noc. Po tym czasie wyjąć z blaszki, pokroić, oprószyć cukrem pudrem i podawać.

5. Smacznego.

Ocena:
3.2
Liczba porcji 30
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!