Ciasto styropian z jagodami i rodzynkami.

Ciasto styropian z jagodami i rodzynkami.

Ocena: ★

5 Ocen

portions

Ilość porcji: 30

Jest to bardzo pyszne ciasto bez sera, ale smakiem i wyglądem bardzo przypomina sernik. Już raz go piekłam, ale tym razem troszkę zmieniłam i wzbogaciłam przepis o rodzynki i jagody kamczackie. Ciasto wyszło niezwykle pyszne. Polecam:)

Składniki:

Ciasto:

1 szklanka cukru pudru

3 szklanki mąki tortowej

4 żółtka

25 dag masła lub margaryny

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa serowa:

1 szklanka cukru

4 białka

szczypta soli

3 kwaśne śmietany 18 % ( po 330 g każda )

3 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )

1 cukier waniliowy

1 szklanka rodzynek

1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

Dodatkowo:

cukier puder do posypania ciasta

mąka pszenna do posypania stolnicy

1 łyżka bułki tartej

1 szklanka jagód kamczackich lub borówek ( u mnie jagody )

 

 

 

Sposób przygotowania:

1. Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części. Następnie jedną część ciasta zawinąć w woreczek i włożyć do zamrażalnika, a drugą część ciasta włożyć do lodówki, na około 30 minut. Po tym czasie ciasto z lodówki rozwałkować i wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, posypać je bułką tartą i nakłuć widelcem.

2. Masa serowa: Białka należy przełożyć do miski, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypywać cukier i cukier waniliowy i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukrów. Dodać śmietany, proszek do pieczenia i budynie w proszku, chwilę miksować. Na koniec wsypać rodzynki i delikatnie masę wymieszać.

3. Przygotowanie do pieczenia: Przygotowaną masę śmietankową wyłożyć równomiernie na ciasto. Owoce umyć i dokładnie osuszyć, następnie posypać nimi masę śmietanową. Ciasto wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach wprost na masę śmietanową.

4. Pieczenie: Tak przygotowane ciasto piec w temperaturze 170 stopni około 60 minut do zrumienienia. Upieczone wystudzić, najlepiej całą noc. Po tym czasie wyjąć z blaszki, pokroić, oprószyć cukrem pudrem i podawać.

5. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy