Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Ciasto styropian z jagodami i rodzynkami.

print Drukuj
Ciasto styropian z jagodami i rodzynkami.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 30
Ocena:
3.2

5 ocen

Jest to bardzo pyszne ciasto bez sera, ale smakiem i wyglądem bardzo przypomina sernik. Już raz go piekłam, ale tym razem troszkę zmieniłam i wzbogaciłam przepis o rodzynki i jagody kamczackie. Ciasto wyszło niezwykle pyszne. Polecam:)

składniki

Ciasto:

1 szklanka cukru pudru

3 szklanki mąki tortowej

4 żółtka

25 dag masła lub margaryny

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa serowa:

1 szklanka cukru

4 białka

szczypta soli

3 kwaśne śmietany 18 % ( po 330 g każda )

3 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )

1 cukier waniliowy

1 szklanka rodzynek

1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

Dodatkowo:

cukier puder do posypania ciasta

mąka pszenna do posypania stolnicy

1 łyżka bułki tartej

1 szklanka jagód kamczackich lub borówek ( u mnie jagody )

 

 

 

sposób przygotowania

1. Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części. Następnie jedną część ciasta zawinąć w woreczek i włożyć do zamrażalnika, a drugą część ciasta włożyć do lodówki, na około 30 minut. Po tym czasie ciasto z lodówki rozwałkować i wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, posypać je bułką tartą i nakłuć widelcem.

2. Masa serowa: Białka należy przełożyć do miski, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypywać cukier i cukier waniliowy i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukrów. Dodać śmietany, proszek do pieczenia i budynie w proszku, chwilę miksować. Na koniec wsypać rodzynki i delikatnie masę wymieszać.

3. Przygotowanie do pieczenia: Przygotowaną masę śmietankową wyłożyć równomiernie na ciasto. Owoce umyć i dokładnie osuszyć, następnie posypać nimi masę śmietanową. Ciasto wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach wprost na masę śmietanową.

4. Pieczenie: Tak przygotowane ciasto piec w temperaturze 170 stopni około 60 minut do zrumienienia. Upieczone wystudzić, najlepiej całą noc. Po tym czasie wyjąć z blaszki, pokroić, oprószyć cukrem pudrem i podawać.

5. Smacznego.

Ocena:
3.2
Liczba porcji 30
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!