Polecamy dzisiaj:

Placki ziemniaczane przekładane sosem grzybowym

Ciasto styropian z jagodami i rodzynkami.

print Drukuj
Ciasto styropian z jagodami i rodzynkami.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 30
Ocena:
3.2

5 ocen

Jest to bardzo pyszne ciasto bez sera, ale smakiem i wyglądem bardzo przypomina sernik. Już raz go piekłam, ale tym razem troszkę zmieniłam i wzbogaciłam przepis o rodzynki i jagody kamczackie. Ciasto wyszło niezwykle pyszne. Polecam:)

składniki

Ciasto:

1 szklanka cukru pudru

3 szklanki mąki tortowej

4 żółtka

25 dag masła lub margaryny

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa serowa:

1 szklanka cukru

4 białka

szczypta soli

3 kwaśne śmietany 18 % ( po 330 g każda )

3 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )

1 cukier waniliowy

1 szklanka rodzynek

1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

Dodatkowo:

cukier puder do posypania ciasta

mąka pszenna do posypania stolnicy

1 łyżka bułki tartej

1 szklanka jagód kamczackich lub borówek ( u mnie jagody )

 

 

 

sposób przygotowania

1. Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części. Następnie jedną część ciasta zawinąć w woreczek i włożyć do zamrażalnika, a drugą część ciasta włożyć do lodówki, na około 30 minut. Po tym czasie ciasto z lodówki rozwałkować i wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, posypać je bułką tartą i nakłuć widelcem.

2. Masa serowa: Białka należy przełożyć do miski, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypywać cukier i cukier waniliowy i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukrów. Dodać śmietany, proszek do pieczenia i budynie w proszku, chwilę miksować. Na koniec wsypać rodzynki i delikatnie masę wymieszać.

3. Przygotowanie do pieczenia: Przygotowaną masę śmietankową wyłożyć równomiernie na ciasto. Owoce umyć i dokładnie osuszyć, następnie posypać nimi masę śmietanową. Ciasto wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach wprost na masę śmietanową.

4. Pieczenie: Tak przygotowane ciasto piec w temperaturze 170 stopni około 60 minut do zrumienienia. Upieczone wystudzić, najlepiej całą noc. Po tym czasie wyjąć z blaszki, pokroić, oprószyć cukrem pudrem i podawać.

5. Smacznego.

Ocena:
3.2
Liczba porcji 30
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Gwiazdka

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybierz odpowiedni ekspres do kawy. Do najlepiej ocenianych sprzętów należą modele marki DeLonghi. Nawiązują do włoskich tradycji przygotowywania doskonałego espresso, ale sprawdzą się również dla miłośników kaw z puszystą pianką!
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Gwiazdka

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji. Współpraca z takim partnerem staje się kluczowym elementem sukcesu w dziedzinie cukiernictwa, zapewniając dostęp do różnych produktów, korzystnych cen oraz wsparcia specjalistów branżowych. Dzięki temu można znacznie lepiej rozwijać swoje przedsięwzięcia, tworząc wyjątkowe i konkurencyjne wyroby cukiernicze. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!