- 200 g płatków owsianych błyskawicznych
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki płaskie sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki czubate cynamonu
- miąższ z laski wanilii (można pominąć)
- 6 łyżek tłuszczu rozpuszczonego i ostudzonego (np. masło, olej kokosowy, olej rzepakowy, ja dałam rzepakowy)
- 2 jajka
- 6 łyżek syropu klonowego (lub inne słodziwo)
W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej wymieszać mokre. Połączyć razem ze sobą. Następnie dodać marchewkę startą na tarce o małych oczkach. Wszystko dokładnie wymieszać.
Ciasto powinno się mocno kleić.
Łyżką wykładać ciasto na papier do pieczenia i lekko spłaszczać. Piec w 180 stopniach do zrumienienia (u mnie 18 minut).
Ciastka owsiane na dwa sposoby
Ciastka karobowe dla niemowląt
Kruche ciasteczka z pomarańczą
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu