Podpłomyki są znakomitą chrupiącą przekąską. Możemy je również przygotować, gdy zostanie nam ciasta np. z lepienia pierogów. Polecam sprawdzony przepis na podpłomyki.
Przepisy na pierogi ruskie to chyba najpopularniejsze przepisy na pierogi w polskiej kuchni. Nie ma co się dziwić, bo pierogi ruskie są bardzo smaczne, a przepis na pierogi ruskie to nie fizyka jądrowa :) I pasują na stół cały rok, po prostu same zalety. Także ruskie podali!
To prosty przepis na naleśniki z serem, które lubią wszyscy, a szczególnie dzieci. Naleśniki z serem to idealne danie na podwieczorek i kolację. Jeśli dodamy do naleśników z serem krem czekoladowy lub bitą śmietanę - maluchy będą zachwycone.
Ziemniaki to już tradycja polskiego stołu. Znamy je w różnych wydaniach - ja polecam pieczone ziemniaki z boczkiem wędzonym. Są kruche, smaczne i z nutą wędzonki. Pasują doskonale jako przystawka do mięs, ale można je również podać na męskim spotkaniu przy piwku. Polecam pieczone ziemniaki z boczkiem.
Pierogi z kapustą i grzybami to danie, na które mam zawsze ochotę na początku jesieni. Bo takie chrupiące, syte i bardzo smaczne pierogi z nadzieniem kapuścianym to danie, które przyrządzała mi babcia. Do tej pory pamiętam, że kiedy półmisek pełen pierogów z kapustą i grzybami doprawionych cebulką z patelni lądował na stole, nie trzeba było nikogo wołać na obiad!
Papryka faszerowana to danie proste, a efektowne i smaczne. Paprykę możesz faszerować na różne sposoby. Mój przepis na paprykę faszerowaną jest sprawdzony i co najważniejsze - danie zawsze się udaje. W zależności od twojego apetytu, papryka faszerowana może być świetną przystawką lub daniem głównym na lekki obiad, czy kolację.
Jarmuż w ostatnim czasie zdobywa coraz większą popularność i osobiście bardzo mnie to cieszy. Z jarmużu można przygotować doskonałe sałatki, koktajle a nawet zdrowe chipsy! Dziś przedstawiam przepis na chrupiące i zdrowechipsy z jarmużu. Chipsy z jarmużu są lekkie, smaczne, a przy okazji dostarczają nam mnóstwa witamin i składników mineralnych. Dlatego chipsy z jarmużu niemal bez wyrzutów sumienia można spałaszować, np. przy okazji wieczornego seansu filmowego!
W sklepach półki wręcz się uginają od płatków śniadaniowych z niebotyczną zawartością cukru! Dlatego dziś przedstawiam przepis na domową granole. Tradycyjna granola zmiodem smakuje doskonale, a umiarkowana zawartość cukru i konkretna dawka błonnika sprawia, że tradycyjna granola z miodem jestrównież zdrowym dodatkiem do jogurtu, kefiru czy mleka.
Ostatnio powracam do tradycyjnych przepisów kuchni polskiej. Jednym z takich dań jest pieczony boczek. Tradycyjnie pieczony boczek wypełnia cały dom wspaniałym aromatem i nawet ci, którzy początkowo nie wykazują entuzjazmu, nie mogą się doczekać kiedy spróbują jak smakuje ten pachnący tradycyjnie pieczony boczek!
Przepis na pałki z kurczaka z miodem i żurawiną. Żurawina w połączeniu z miodem nadaje tej potrawie oryginalny smak i mile łaskocze podniebienie. Podajemy z ziemniakami , sałatą i pomidorami lub mizerią.
Tak przygotowany ser camembert możemy podać na śniadanie, kolację lub na przekąskę np. z ulubioną sałatką. Ser camembert ma dość specyficzny smach i zapach, więc jest on dla wielbiceli serów.
Rożki z serem i kabanosem możemy upiec na przekąskę. Smakują zarówno na zimno jak i gorące zaraz po upieczeniu. Jezeli lubimy to przed podaniem możemy je udekorować ketchupem. Polecam ten pyszny przepis.
Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto przepis na sernik na kruchym spodzie!