Czekoladowe ciasteczka z bakaliami i kardamonem.

Czekoladowe ciasteczka z bakaliami i kardamonem.

Ocena: ★

3 Ocen

portions

Ilość porcji: 30

Pyszne, kruche i idealne na podwieczorek lub poczęstunek dla gości. Zapraszam:)

Składniki:

Składniki na ciasto:

2 jajka

pół szklanki cukru pudru

2 szklanki mąki tortowej

1 szczypta soli

1 cukier waniliowy

15 dag masła

2 łyżki ciemnego kakao

2 łyżki wiórek kokosowych

pół szklanki rodzynek

pół łyżeczki mielonego kardamonu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Dodatkowe składniki:

mąka pszenna do posypania stolnicy

 

Sposób przygotowania:

Wykonanie pysznych ciasteczek:

1.
Z podanych składników zagniatam ciasto. Ciasto wychodzi dość twarde.
2.
Następnie z ciasta odrywam kawałki i na lekko posypanej mąką stolnicy toczę kulki. Następnie spłaszczam je formując ciasteczka. Wyszło mi 30 ciastek.
3.
Tak przygotowane ciasteczka układam na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia zachowując odstępy ponieważ urosną.
4.
Piekę je w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
5.
Upieczone ciasteczka podaję i życzę smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy